Ο πάστορας της Νέας Υόρκης που έχασε 44 ενορίτες από τον κορωνοϊό

Ο πάστορας της Νέας Υόρκης που έχασε 44 ενορίτες από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Ο πάστορα της Νέας Υόρκης που έχασε 44 ενορίτες από τον κορωνοϊό (CNN)
0

Η ενορία του πάστορα Fabian Arias, στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μετρά 44 θανάτους από τον κορωνοϊο.

Η λίστα βρίσκεται στο γραφείο του πάστορα, κάτω από τη μάσκα N95 που σκοπεύει να φορέσει στην επόμενη κηδεία που θα τελέσει.

Υπάρχουν δεκάδες ονόματα σε αυτή, και φοβάται ότι σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα.

Μερικοί ήταν ενεργά μέλη που παρακολουθούσαν τακτικά τη Λειτουργία, ενώ άλλοι εμφανίστηκαν σποραδικά για την Μεγάλη Εβδομάδα, σε βαπτίσεις ή σε άλλες εκδηλώσεις. Ο πάστορας τους βλέπει όλους ως μέρος της ενορίας του.

Και λέει ότι ο αριθμός των θανάτων στην εκκλησία του αποκαλύπτει μια ανησυχητική πραγματικότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά τις κοινότητες των μεταναστών.

Οι υπεύθυνοι της ενορίας του παρείχαν ένα αντίγραφο της λίστας στο CNN, αλλά ζήτησαν να μην κοινοποιηθούν τα πλήρη ονόματα των θυμάτων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους.

Το CNN μίλησε με πολλά μέλη της οικογένειας αυτών που πέθαναν και επιβεβαίωσαν περίπου το ένα τρίτο των ονομάτων στη λίστα με διαθέσιμα δημόσια αρχεία, αλλά δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ορισμένους θανάτους ανεξάρτητα.

Από τους θανάτους στην ενορία που έχουν καταγραφεί, ο Arias λέει ότι η πλειοψηφία, σχεδόν το 90%, είναι Λατίνοι. Και πολλοί είναι μετανάστες χωρίς έγγραφα.

«Ο ιός μολύνει περισσότερο τα πιο ευάλωτα μέρη και έτσι μολύνει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Εμείς είμαστε αυτοί που ως κοινωνία κάνουμε διακρίσεις.»

Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες λένε ότι ο κορωνοϊός έχει καταστρέψει εκκλησίες σε όλη την πόλη.

Ο Άγιος Πέτρος προσελκύει λάτρεις από τους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης, μερικοί από τους οποίους επισκέπτονται την εκκλησία στο δρόμο τους από και προς τις δουλειές τους. Σερβιτόροι, εργάτες και καθαριστές στην πλειοψηφία τους.

Η εκκλησία, η οποία πρόσφατα συγχωνεύθηκε με μια ισπανική εκκλησία, είναι περίπου 50% Λατίνοι, σύμφωνα με τους πάστορες.

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου έκλεισε προσωρινά τις πόρτες της στις αρχές Μαρτίου, καθώς άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα. Ο πάστορας Arias πραγματοποιεί τώρα εκκλησιαστικές υπηρεσίες από το σαλόνι του διαμερίσματός του στο Μπρονξ.

Ο επίσκοπος Paul Egensteiner, ο οποίος εξελέγη για να ηγηθεί της μητροπολιτικής συνόδου της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας πέρυσι, δήλωσε ότι πολλές από τις ενορίες, που στην πλειοψηφία τους έχουν πιστούς από μειονότητες, κυρίως Λατίνους, καταστρέφονται από τον Covid-19.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πάστορες αναφέρουν ότι το 25-30% του ποιμνίου τους έχει μολυνθεί.

Ο επίσκοπος είπε στο CNN ότι είναι εξοργισμένος από Αμερικανούς που υποστηρίζουν ότι η πανδημία είναι υπερβολική.

«Πρέπει να είσαι σε πολύ προνομιακό μέρος για να μπορείς να το πεις αυτό», είπε ο Egensteiner. «Είτε είσαι τυφλός, είτε έχεις σοβαρή έλλειψη συνειδητοποίησης για το πώς αυτός ο ιός καταστρέφει τις κοινότητες».

Ο λατίνος πληθυσμός της Νέας Υόρκης έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊο. Από τις 6 Μαΐου, περισσότεροι από 5.200 Λατίνοι στη Νέα Υόρκη έχουν πεθάνει από το Covid-19, υψηλότερος αριθμός θανάτων από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ή εθνοτική ομάδα.

«Πεθαίνουμε με υψηλότερο ρυθμό επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε στο CNN ο Φράνκι Μιράντα, πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που παραδίδουν φαγητό, οι άνθρωποι που είναι οι εργάτες, οι εργάτες της φάρμας, αυτοί είναι άνθρωποι που εργάζονται σε εστιατόρια. Είναι βασικές υπηρεσίες και τώρα δεν απολαμβάνουν την προστασία που μπορεί να έχουν οι άλλοι κλάδοι.»

Ένας λόγος, λένε οι ιερείς, είναι ότι οι μετανάστες εργάτες ζουν συχνά σε πολυσύχναστες συνθήκες, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση της μετάδοσης μέσω των στενών επαφών. Στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, ένας ιερέας έχασε τον αδελφό του και τον πατέρα του.

Ο Egensteiner είπε ότι οι λατινικές εκκλησίες σε όλη την πόλη αντιμετωπίζουν την ίδια κρίση. «Όταν είναι σε θέση να συγκεντρωθούμε ξανά, τα μέλη της εκκλησίας θα σοκαριστούν με το ποιος λείπει».

Ο πάστορας της Νέας Υόρκης που έχασε 44 ενορίτες από τον κορωνοϊό Facebook Twitter

Η λίστα στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου με ένα μόνο όνομα.

Τώρα, η λίστα είναι τόσο μεγάλη που εκτείνεται σε μια δεύτερη σελίδα. Η απαίσια τελετή της ανάγνωσης των ονομάτων, όπου τα φωνάζουν δυνατά, έχει γίνει μέρος της απαγγελίας στην κοινότητα, όσο και η απαγγελία της προσευχής του Κυρίου.

Κατά τη διάρκεια κάθε λειτουργίας, που μεταδίδεται ζωντανά στο Facebook από το διαμέρισμα του Arias στο Μπρόνξ, υπάρχουν φωτογραφίες των νεκρών που αναβοσβήνουν στην οθόνη.

Πίσω από κάθε όνομα, υπάρχει μια ιστορία.

Υπάρχει ένας αγαπημένος τραγουδιστής τάνγκο που μαγεύει το κοινό. Υπάρχει ένας εργάτης οικοδομών που είπε στους φίλους και την οικογένειά του ότι φοβόταν να πάει στο νοσοκομείο και πέθανε μόνος του στο σπίτι.

Και υπάρχει και ο Raul. Το 33ο όνομα στη λίστα. Ένας 39χρονος υπάλληλος παράδοσης φαγητού που υπέφερε από διαβήτη, πήγε στο νοσοκομείο όταν άρχισε να αισθάνεται άρρωστος και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. 

«Σκεφτήκαμε ότι σύντομα θα πάρει εξιτήριο. Δεν ξέρουμε τι συνέβη», λέει ο ξάδερφος του, Μιγκέλ Χερνάντεζ. «Δεν μπορούσαμε να τον επισκεφτούμε. Ήταν φρικτό.»

Ο Χερνάντεζ λέει ότι το νοσοκομείο τον κάλεσε για να του πει ότι ο ξάδελφός του είχε πεθάνει και η αιτία ήταν ο κορωνοϊός.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Υποφέρουμε».

Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει τις καταστολές της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, ο πάστορας Arias λέει ότι πολλοί έχουν έρθει στην εκκλησία λόγω των υπηρεσιών που προσφέρονται εκεί.

Ο Arias, ο οποίος ηγείται υπηρεσιών ισπανικής γλώσσας, λέει ότι οι μετανάστες από τουλάχιστον 14 διαφορετικές χώρες της Λατινικής Αμερικής θεωρούν την εκκλησία ένα πνευματικό σπίτι.

«Οι άνθρωποι έψαχναν για προστασία. Θέλουν να βαφτίσουν τα παιδιά τους, αναζητούν την Θεία Κοινωνία, όλα τα μυστήρια. Έχουν τραβηχτεί από την πίστη. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά έχουν τραβηχτεί από φόβο».

Ο Arias, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο όταν έγινε ο νόμιμος κηδεμόνας πολλών παιδιών μεταναστών για να τα βοηθήσει να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ότι τα μέλη των μεταναστών της εκκλησίας δεν είναι ξένοι στην τραγωδία.

Ο τυφώνας Σάντι κατέστρεψε αρκετά από τα σπίτια τους στη Νέα Υόρκη. Μερικοί έχουν δει σεισμούς να καταστρέφουν τμήματα των χωρών καταγωγής τους.

Αλλά τίποτα, δεν τους έχει συγκλονίσει περισσότερο από αυτή την πανδημία, λέει ο πάστορας Arias.

Με πληροφορίες από το CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λος Άντζελες: Πριν από 6 χρόνια, ο Έλον Μασκ πρόσφερε βοήθεια στις πυρκαγιές - Πλέον, τις εκμεταλλεύεται για προπαγάνδα

Διεθνή / Λος Άντζελες: Πριν 6 χρόνια, ο Έλον Μασκ πρόσφερε βοήθεια στις πυρκαγιές, τώρα κάνει προπαγάνδα

Ο Μασκ, που κάποτε θεωρούνταν υπέρμαχος του περιβάλλοντος με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla, τώρα χλευάζει την ιδέα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στις πυρκαγιές της Καλιφόρνιας
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στο Λος Άντζελες: Drone έπεσε σε πυροσβεστικό αεροσκάφος - Έστειλαν λάθος μήνυμα εκκένωσης

Διεθνή / Φωτιές στο Λος Άντζελες: Drone έπεσε σε πυροσβεστικό αεροσκάφος - Έστειλαν λάθος SMS εκκένωσης σε 9,6 εκατ. ανθρώπους

Ένα drone έθεσε «εκτός μάχης» το καναδικό Super Scooper, ενώ οι αρχές έστειλαν μήνυμα εκκένωσης σε όλο τον πληθυσμό της κομητείας Λος Άντζελες - Ο κίνδυνος για το ιστορικό παρατηρητήριο στο Mount Wilson
LIFO NEWSROOM
Πυρκαγιές στο Λος Άντζελες: Θα γίνουν οι πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ σύμφωνα με την JPMorgan

Διεθνή / Πυρκαγιές στο Λος Άντζελες: Θα γίνουν οι πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ σύμφωνα με την JPMorgan

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, γνωστή ως Palisades Fire, έχει ήδη κάψει σχεδόν 20.000 στρέμματα και κατατάσσεται ως μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία του Λος Άντζελε
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος εφήβου ξεσηκώνει οργή και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Κίνας

Διεθνή / Ο θάνατος εφήβου ξεσηκώνει οργή και αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Κίνας

Το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με προηγούμενα περιστατικά να οδηγούν σε διαμαρτυρίες και αυστηρές ποινέ
LIFO NEWSROOM