Ο Σον Πεν καλεί κάποιον δισεκατομμυριούχο να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία

Ο Σον Πεν καλεί κάποιο δισεκατομμυριούχο να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ένας δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αγοράζοντας για το Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη, υποστήριξε ο Σον Πεν

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, σε ανάρτηση που έκανε στα social media, επανέλαβε το πάγιο αίτημα της Ουκρανίας προς τη Δύση, για μαχητικά αεροσκάφη F-15 ή F-16.  

Ο Σον Πεν ήταν στο Κίεβο όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, για ένα ντοκιμαντέρ για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο συνάντησε την ίδια ημέρα. Το τελευταίο διάστημα, προσπαθεί με δηλώσεις και κινήσεις να υποστηρίξει την Ουκρανία και τους πολίτες της που έγιναν πρόσφυγες, ενώ επέστρεψε στη χώρα, κάνοντας επίσκεψη στη Λβιβ. Επίσης, πρόσφατα απείλησε να λιώσει δημοσίως τα Όσκαρ του, αν δεν επιτρεπόταν στον Ζελένσκι να μιλήσει στην τελετή απονομής των βραβείων, κάτι που δεν έγινε. 

«Δύο μοίρες F-15 ή F-16 (δηλαδή 12 αεροσκάφη με καλύτερη τεχνολογία από τα ρωσικά MiG η SU), στα οποία μπορούν να εκπαιδευθούν γρήγορα οι Ουκρανοί πιλότοι (3 εβδομάδες) θα κόστιζαν σε ιδιώτες αγοραστές περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια. Προσθέστε άλλα 200 εκατ. για πυραύλους. Ένας δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σαφώς υπάρχουν πρόσθετα στον εξοπλισμό και τη διατήρηση δημιουργικών διαδρόμων απογείωσης κτλ., αλλά αξίζει να το σκεφτεί κάποιος», έγραψε στην ανάρτησή του ο ηθοποιός. 

Η Ουκρανία ζητά μαχητικά αεροσκάφη από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να υποστηρίξει συμφωνία που θα προέβλεπε η Πολωνία να δώσει στο Κίεβο 28 MiG-29. 

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας επανέλαβε το αίτημα αυτό, με διαδοχικές αναρτήσεις που έκανε πριν από λίγα 24ωρα. «Μέχρι σήμερα οι σύμμαχοι δεν έχουν απαντήσει στην έκκληση μας για υποστήριξη στην αεράμυνα, με μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους εδάφους αέρος. Δεν έχουμε παραλάβει εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον ουρανό μας και να πετύχουμε τη νίκη», ανέφερε. 


«Στον αέρα, η μεγαλύτερη ανάγκη είναι για μαχητικά αεροσκάφη F-15 ή F-16 τέταρτης γενιάς. Οι πιλότοι μπορούν να μάθουν να τα πετούν με εκπαίδευση 2-3 εβδομάδων. Σε αντίθεση με τα σοβιετικής εποχής MiG-29, αυτά τα μαχητικά είναι εξοπλισμένα με την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο εχθρός, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων ραντάρ και σύγχρονων πυραύλων», επεσήμανε ακόμη η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. 

Οι ειδικοί λένε ότι κανονικά οι πιλότοι χρειάζονται τέσσερις μήνες για να μάθουν να πετούν ένα νέο αεροσκάφος, ενώ η Ουκρανία θα είχε πρόβλημα για την εξεύρεση ανταλλακτικών και μηχανικών που ξέρουν πώς να συντηρήσουν το κατασκευασμένο από τη Boeing και την Lockheed Martin μαχητικό. 

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, με μέγεθος το ένα δέκατο της ρωσικής, αναμενόταν να «ηττηθεί» στους αιθέρες από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Όμως, οι πιλότοι της ακόμη δεν επιτρέπουν στις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν ανενόχλητες αεροπορικές επιδρομές. 


«Αν με ρωτούσατε στην αρχή του πολέμου, θα έλεγα ότι θα ήταν αδύνατο οι Ουκρανοί πιλότοι να μάθουν να χειρίζονται ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος σε 2-3 εβδομάδες. Αλλά τώρα είμαι απρόθυμος να χρησιμοποιήσω τη λέξη “αδύνατο” όταν πρόκειται για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία», δήλωσε ο Άντι Νέδεργουντ, πρώην πιλότος της RAF. 

Ένα πιο σοβαρό εμπόδιο για να αγοράσει ένας δισεκατομμυριούχος F-15 και F-16 και να τα στείλει στην Ουκρανία θα ήταν οι αμερικανικοί έλεγχοι στις εξαγωγές. Οι πωλήσεις σημαντικών όπλων πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. «Συνήθως, τα μαχητικά αεροσκάφη πωλούνται από τη μία κυβέρνηση σε μια άλλη», επεσήμανε ο Νέδεργουντ. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM