«Όχι» της Ουγγαρίας στον Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ

«Όχι» της Ουγγαρίας στον Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
ΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η Ουγγαρία εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία της για την πιθανότητα ο Μαρκ Ρούτε να αναλάβει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ένα αξίωμα κρίσιμης σημασίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε κατηγορηματικά να στηρίξουμε την υποψηφιότητα ενός γενικού γραμματέα που ήθελε στο παρελθόν να γονατίσει την Ουγγαρία» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο. «Θα ήταν απροσδόκητο εκ μέρους μας», πρόσθεσε.

Ο Μαρκ Ρούτε επέκρινε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Το 2021, οργισμένος με έναν ουγγρικό νόμο που τον θεωρούσε ομοφοβικό, είπε ότι η Ουγγαρία «δεν έχει πλέον θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και αν δεν του ταιριάζουν οι αξίες της ΕΕ, ο Όρμπαν δεν είχε παρά να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης «που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό» και να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Για τον διορισμό του ωστόσο απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Ο 57χρονος Ρούτε στηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ο ίδιος ανακοίνωσε πέρσι ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίζονται μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς. Ο Όρμπαν είχε τότε χαιρετίσει τον «άνεμο αλλαγής» στην Ολλανδία.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Διεθνή / Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σόνια Ίλιτς, μιας εγκύου οκτώ μηνών, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χαρακτηρίζοντας το αγέννητο παιδί ως «σύμβολο της νίκης ενάντια στην έγχρωμη επανάσταση»
LIFO NEWSROOM
Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

«Ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το αν υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια με την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM