Οι 10 «πιο παραμελημένες» κρίσεις προσφύγων εκτυλίσσονται όλες στην Αφρική

Οι 10 «πιο παραμελημένες» κρίσεις προσφύγων εκτυλίσσονται όλες στην Αφρική Facebook Twitter
0

Οι δέκα «πιο παραμελημένες» κρίσεις εκτοπισμού πληθυσμών εντοπίζονται για πρώτη φορά όλες στην Αφρική, τονίζει το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Norwegian Refugee Council, NRC).

Σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, το NRC εκφράζει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει για την ήπειρο η έμφαση που δίνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

H MKO δημοσιεύει κάθε χρόνο κατάλογο με τις πιο «παραμελημένες κρίσεις εκτοπισμού πληθυσμών» στον κόσμο, βασιζόμενη σε τρία κριτήρια: την έλλειψη πολιτικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας για να βρεθούν λύσεις· την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης· και τη χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κατάταξη το 2021 καταδεικνύει «τη χρόνια αποτυχία όσων λαμβάνουν αποφάσεις, των δωρητών και των μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν τις συρράξεις και τα ανθρώπινα δεινά στην ήπειρο αυτή», τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ, ο Γιαν Έγκελαντ.

Αν και πολύ συχνά το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου το καταλαμβάνουν αφρικανικές χώρες (8 στις 10 το 2020), το 2021 είναι η πρώτη χρονιά που «και οι δέκα εντοπίζονται στην Αφρική», τονίζεται στην έκθεση.

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, η ΛΔ Κονγκό είναι παράδειγμα «παραμέλησης», καθώς φιγουράρει στον κατάλογο αυτό «για έκτη συνεχόμενη φορά», τονίζει το NRC, με 5,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, ειδικά στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του αιώνα, και παρ’ όλ’ αυτά εντός και εκτός Αφρικής, εκείνοι που έχουν τη δύναμη να το αλλάξουν αυτό κλείνουν τα μάτια μπροστά στα κύματα βάρβαρων και στοχευμένων επιθέσεων εναντίον αμάχων και κάνουν κοινότητες κομμάτια», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Στη δυτική Αφρική, η Μπουρκίνα Φάσο, όπου πλέον οι εκτοπισμένοι έχουν ξεπεράσει τους 1,75 εκατ., ειδικά στον βορρά, όπου μαίνονται επιθέσεις τζιχαντιστές, καταλαμβάνει τη 2η θέση, ακολουθούμενη από το Καμερούν, το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ, το Μαλί, το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Μπουρούντι και την Αιθιοπία.

Οι 10 «πιο παραμελημένες» κρίσεις προσφύγων εκτυλίσσονται όλες στην Αφρική Facebook Twitter

Η πείνα αυξάνεται στις περισσότερες από τις χώρες αυτές, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης της διατροφικής κατάστασης λόγω της «ανόδου των τιμών των σιτηρών και των καυσίμων» συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιεί το NRC.

Εξάλλου, πολλές από τις σημαντικότερες δωρήτριες χώρες οδεύουν να αποφασίσουν ή οδεύουν ήδη να μειώσουν τη βοήθεια που χορηγούν στην Αφρική, για να ανακατευθύνουν κεφάλαια στην Ουκρανία» ή στην υποδοχή ουκρανών προσφύγων στο έδαφός τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM