Οι σύμβουλοι του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζουν μια στρατηγική πετρελαϊκών κυρώσεων με στόχο την προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Το προτεινόμενο σχέδιο χρησιμοποιεί μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο». Σε ένα σενάριο, η ομάδα του Τραμπ θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου εκδίδοντας γενικές άδειες ή αυξάνοντας το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου της G7 πάνω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, εάν επίκειται επίλυση του πολέμου.
Αντίθετα, η ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων για να αποκτήσει μόχλευση έναντι της Μόσχας. Τα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυστηρότερες δευτερεύουσες κυρώσεις που στοχεύουν τους ευρωπαίους ναυλωτές και τους μεγάλους αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία, καθώς και ενισχυμένη παρακολούθηση των διαδρομών δεξαμενόπλοιων μέσω των Δανικών και Τουρκικών Στενών.
Αυτές οι συζητήσεις σε πρώιμο στάδιο φέρεται να περιλαμβάνουν τους υποψηφίους του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ και πρώην αξιωματούχους των κυρώσεων, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον ίδιο τον εκλεγμένο πρόεδρο, έγραψε το Bloomberg. Η ομάδα του Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν για την εξισορρόπηση της επιβολής των κυρώσεων με την αποφυγή διαταραχών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Το δημοσίευμα έρχεται μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ σχετικά με μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία το Κρεμλίνο είπε ότι ήταν ανοιχτό να κανονίσει.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε προηγουμένως να μεσολαβήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ πιστεύουν ότι η επίλυση του πολέμου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Ρωσία-Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, πρότεινε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να διαμορφωθεί εντός των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η κριτική του Τραμπ για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες στο Κίεβο για πιθανή πίεση για αποδοχή ειρηνευτικής συμφωνίας με όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον — συνολικού ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 — η Ουκρανία πιθανότατα θα είχε χάσει τον πόλεμο.
Με πληροφορίες από Bloomberg