Ισραηλινοί και αξιωματούχοι της Χαμάς διαπληκτίστηκαν για τις τελικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα σταματούσε τον πόλεμο στη Γάζα, υπογραμμίζοντας την ευθραυστότητα της συμφωνίας καθώς οι μεσολαβητές εργάζονταν για να διασφαλίσουν ότι θα τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την Κυριακή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Κατάρ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς αποδέχθηκαν την εκεχειρία, αποτέλεσμα ενός έτους επίπονης διπλωματίας που κατέληξε στο τέλος τις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου.
Η παλαιστινιακή Χαμάς είπε επίσης ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ χαιρέτισε τη συμφωνία και προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να την αποδεχθεί. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς την Πέμπτη ότι παραβίασε μέρη της συμφωνίας κατά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνταν στο Κατάρ, δημιουργώντας αυτό που το γραφείο του αποκάλεσε «κρίση της τελευταίας στιγμής».
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ καθυστέρησε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Κνεσέτ ώστε να συζητηθεί η συμφωνία την Πέμπτη, αναβάλλοντας ένα βασικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Το γραφείο του πρωθυπουργού είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει έως ότου οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές δηλώσουν ότι η Χαμάς είχε αποδεχθεί όλες τις πτυχές της συμφωνίας.
Ο Εζάτ Αλ Ρισκ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς και μέλος του πολιτικού γραφείου της ομάδας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία. Ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, είπε σε παναραβικό δορυφορικό κανάλι ότι τα σχόλια του Νετανιάχου ήταν «αβάσιμα».
Η συμφωνία προβλέπει πολλαπλές φάσεις, ξεκινώντας με την αρχική απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ μαζί με νηοπομπές ανθρωπιστικών προμηθειών που εισέρχονται στη Γάζα. Η Χαμάς και το Ισραήλ θα διαπραγματευθούν τους όρους μιας πιο διαρκούς εκεχειρίας στο αρχικό στάδιο.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης και κατοίκους του θύλακα. Το WAFA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αρκετούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τα αναφερόμενα χτυπήματα.
Αντιδράσεις εντός του Ισραήλ για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, η συμφωνία αντιμετωπίζει επίσης αντίσταση από ακροδεξιούς πολιτικούς που θέλουν το Ισραήλ να εμμείνει στον αρχικό δηλωμένο πολεμικό στόχο του για την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς. Σκληροί Ισραηλινοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, κατέχουν θέσεις - κλειδιά στην κυβέρνηση του Νετανιάχου και έχουν απειλήσει στο παρελθόν ότι θα εγκαταλείψουν το υπουργικό συμβούλιο εάν αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός, διακινδυνεύοντας την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού.
Ο Μπεν-Γκβίρ χαρακτήρισε την Τρίτη τη συμφωνία «τρομερή» και προέτρεψε τον Σμότριτς να συμμετάσχει μαζί του και «να ανακοινώσει από κοινού ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό ότι εάν εφαρμοστεί η συμφωνία θα αποχωρήσουμε και οι δύο από την κυβέρνηση».
Ομάδες δεξιών διαδηλωτών που αντιτίθενται στη συμφωνία βγήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ την Πέμπτη, με δεκάδες να κλείνουν δρόμους και να κρατούν πινακίδες που έγραφαν: «Ναι στη νίκη, όχι στην παράδοση!». Παρά την οργή, οι διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες κατά της συμφωνίας έχουν προσελκύσει μόνο εκατοντάδες ακτιβιστές.
Εάν εφαρμοστεί πλήρως, η συμφωνία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους ενός από τα πιο θανατηφόρα επεισόδια στη σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής, μετά από έναν πόλεμο που σκότωσε περισσότερους από 46.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα και εκατοντάδες Ισραηλινούς στρατιώτες, αφήνοντας μεγάλο μέρος του θύλακα. σε ερείπια σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς που κατέκαψε μια περιοχή του νότιου Ισραήλ και σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, ενώ Παλαιστίνιοι μαχητές συνέλαβαν άλλους 250 ομήρους. Η απαγωγή των ομήρων ξεκίνησε επίσης μια οδυνηρή δοκιμασία για εκατοντάδες οικογένειες των αιχμαλώτων που έχουν αγωνιστεί για την απελευθέρωσή τους.
Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να κατευνάσει τις εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή μετά τη σύγκρουση στη Γάζα που πυροδότησε ένα ευρύτερο σύνολο εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και των πρώτων ανταλλαγών απευθείας πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν πέρυσι.