H Ελλάδα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο διεθνή χάρη του περιοδικού Time με τις χώρες που κατάφεραν να διαχειριστούν επιτυχώς την κρίση κορωνοϊού.
«Ενώ ο κόσμος μεταβαίνει στο επόμενο στάδιο της παγκόσμιας πανδημίας, τώρα είναι η στιγμή να εξετάσουμε ποιες χώρες ανταποκρίθηκαν με καλύτερη διαχείριση από άλλες στο αρχικό ξέσπασμα, ως παράδειγμα προς μίμηση και να εκτιμήσουμε ποιες χώρες προετοιμάστηκαν καλύτερα για ό,τι ακολουθήσει» αναφέρει η εισαγωγή του δημοσιεύματος με τίτλο «The Best Global Responses to COVID-19 Pandemic».
Στο πνεύμα αυτό, η εκτενής ανάλυση που υπογράφει ο επικεφαλής του Eurasia Group Ιαν Μπρέμερ, βασίστηκε σε τρία πεδία κριτηρίου: τη διαχείριση του συστήματος υγείας, την πολιτική αναπόκριση και την οικονομική πολιτική.
Μεταξύ των χωρών στην Ασία που αντιμετώπισαν επιτυχώς την κρίση αναφέρονται οι Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα, στην Ωκεανία η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, μεταξύ των χωρών της G7 ο Καναδάς και η Γερμανία, ενώ από τις «μικρές και όμορφες» η Ισλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει ολόκληρη τη χώρα υπό αυστηρό lockdown μόλις τρεις εβδομάδες από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στα τέλη Φεβρουαρίου, απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή λιγότερων από 200 θανάτους στη χώρα.
Όπως αναφέρεται, μάλιστα, η όλη διαχείριση της κρίσης έδωσε ώθηση στη δημοφιλία του πρωθυπουργού, με το δημοσίευμα να επικαλείται πρόσφατη δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα είκοσι μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, καταλήγει πως «το δυσκολότερο δεν έχει έρθει ακόμα. Η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σημαίνει επανεκκίνηση του τουρισμού και, άρα, αύξηση της πιθανότητας για νέο κύμα κορωνοϊού».
Με πληροφορίες από Time