Δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση ή βοήθεια στους κρατούμενους που βασανίστηκαν στη φυλακή του Άμπου Γκράιμπ, είκοσι χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Όπως κατήγγειλε η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σάρα Γιάγκερ, αν και έχουν περάσει είκοσι χρόνια «οι Ιρακινοί που βασανίστηκαν από τους Αμερικανούς, το προσωπικό της φυλακής, δεν ξέρουν ακόμη πού να καταθέσουν την αγωγή τους, ούτε έχουν λάβει κάποια μορφή αποζημίωσης ή αναγνώρισης εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης».
Την ίδια ώρα, όμως, «οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από τα βασανιστήρια παραμένουν μια καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς Ιρακινούς και τις οικογένειές τους», συμπλήρωσε.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε συνέντευξη από πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τάλεμπ αλ Μάτζλι, ένας πρώην κρατούμενος που είχε γίνει γνωστός λόγω μίας φωτογραφίας. Συγκεκριμένα εικονιζόταν σε μία φωτογραφία που στη συνέχεια έγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη, όπου αποτυπώνονταν Αμερικανοί στρατιώτες να στοιβάζουν γυμνούς κρατούμενους, με κουκούλες στο κεφάλι, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη πυραμίδα.
Όπως δήλωσε ο Τάλεμπ αλ Μάτζλι, οι Αμερικανοί τον κακοποίησαν και τον εξευτέλισαν, χρησιμοποιώντας σκύλους και σωλήνες. Μετά από 16 μήνες τον άφησαν ελεύθερο χωρίς ποτέ να του απαγγελθεί κάποια κατηγορία, ενώ εξακολουθεί να υποφέρει από όσα πέρασε, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Εκείνος ο ένας χρόνος και τέσσερις μήνες άλλαξαν τη ζωή μου προς το χειρότερο. Με κατέστρεψε, κατέστρεψε την οικογένειά μου», ανέφερε, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο διευκρίνισε ότι δεν κατάφερε να επαληθεύσει την αφήγησή του.
Ποινές για τα βασανιστήρια χωρίς αντίκρισμα
Σημειώνεται πως για τα εν λόγω βασανιστήρια που σημειώνονταν στις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ στο Ιράκ, τουλάχιστον 11 Αμερικανοί στρατιώτες κρίθηκαν ένοχοι, όμως οι ποινές που τους επιβλήθηκαν χαρακτηρίζονται ως «χάδι» από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν ασκήθηκε δίωξη σε κανέναν ανώτερό τους.
Σύμφωνα με τη Σάρα Γιάγκερ, «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δώσουν αποζημιώσεις και μια επίσημη συγγνώμη στους επιζώντες των βασανιστηρίων και τις οικογένειές τους».
Στο χρονικό διάστημα 2003-2009, περίπου 100.000 Ιρακινοί φυλακίστηκαν από τους Αμερικανούς. Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που εξελέγη το 2008, είχε υποσχεθεί ότι θα σταματούσαν τα βασανιστήρια αλλά η απόφασή του να μην ζητήσει να λογοδοτήσουν τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP