Oι κάτοικοι στο Χαλέπι αναμένουν την εκκένωση μετά την ελπίδα για επιβίωση που προσφέρει η ειρηνευτική συμφωνία

Oι κάτοικοι στο Χαλέπι αναμένουν την εκκένωση μετά την ελπίδα για επιβίωση που προσφέρει η ειρηνευτική συμφωνία Facebook Twitter
0

Αν και από χθες επετεύχθη συμφωνία για την εκκένωση των αμάχων και ανταρτών από τις πολιορκημένες ανατολικές συνοικίες στο Χαλέπι, μέχρι και σήμερα νωρίς το πρωί, οι εκθέσεις και οι αναφορές από τη Συρία σημειώνουν πως ακόμη δεν έχει φύγει κανείς.

Η έναρξη της επιχείρησης για την έξοδο των αμάχων καθυστερεί, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η καθυστέρηση αυτή, προκαλεί πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στην περιοχή.


Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ κανένας δεν είχε αναχωρήσει μία ώρα μετά. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).

Ο τηλεοπτικός σταθμός Orient TV, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, μετέδωσε πως η έναρξη της επιχείρησης εξόδου μπορεί να καθυστερήσει μέχρι αύριο. Ωστόσο εκπρόσωποι των ανταρτών δηλώνουν ότι η ειρηνευτική συμφωνία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, παρά την καθυστέρηση στην αποχώρηση των αμάχων. Οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι φαίνεται πως σταμάτησαν χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση περί επίτευξης μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση των αμάχων. 

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν πως θα δημιουργήσουν έναν καταυλισμό στον οποίο θα στεγαστούν έως και 80.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Χαλέπι. Την πληροφορία γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Σύμφωνα με τον Σιμσέκ, η χώρα του έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιοδήποτε άλλο κράτος του κόσμου. Ο Σιμσέκ δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για τον καταυλισμό που πρόκειται να γίνει.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως χθες προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπι, σύμφωνα με διπλωμάτες και ενώ ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις έκαναν λόγο για εκτελέσεις αμάχων, ανελέητους βομβαρδισμούς και πτώματα που κείτονται στους δρόμους, καθώς ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του καταλαμβάνουν την πόλη από τους αντάρτες.

Για «τη χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα» έκανε λόγο νωρίτερα ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος είχε ζητήσει την «άμεση σύγκληση» του Συμβουλίου. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία, να απομακρύνουμε τους αμάχους με κάθε ασφάλεια και να βοηθήσουμε εκείνους που το έχουν ανάγκη» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Κόσμος στο ανατολικό Χαλέπι απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τους σώσει, ενώ χθες πολλοί δημοσίευσαν μηνύματα αποχαιρετισμού, προβλέποντας ότι είτε θα πεθάνουν από τους βομβαρδισμούς, είτε θα βασανιστούν και εκτελεστούν αν παραδοθούν.

Σύμφωνα με τη Guardian, ένας γιατρός περιέγραψε την κατάσταση ως «πέρα από τραγωδία», με πτώματα στον δρόμο και κόσμο που προσπαθεί να διαφύγει προς περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση λόγω της πείνας και του κρύου. «Είμαστε πολιορκημένοι από όλες τις πλευρές και ο θάνατος βρίσκεται στον αέρα», είπε. «Να θυμάστε ότι υπήρχε κάποτε μια πόλη που την έλεγαν Χαλέπι που ο κόσμος τη διέγραψε από την ιστορία. Αυτό είναι ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα [από έναν γιατρό] του οποίου η τύχη, μαζί με εκείνη των συντρόφων του, είναι ο θάνατος ή σύλληψη ανά πάσα στιγμή».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM