Οι Pfizer Inc/BioNTech δοκιμάζουν τρίτη, ενισχυτική, δόση του εμβολίου

Οι Pfizer Inc/BioNTech δοκιμάζουν τρίτη, ενισχυτική, δόση του εμβολίου Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν σήμερα ότι δοκιμάζουν τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά της covid-19 για να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσολογική απόκριση κατά των νέων παραλλαγών του ιού.

Παράλληλα, βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για τη δοκιμή τροποποιημένου εμβολίου που θα προσφέρει ειδική προστασία απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας νέα παραλλαγή που εντοπίσθηκε στην Νότια Αφρική και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γνωστή ως B.1.351. Η δοκιμή αυτή αποτελεί το δεύτερο τμήμα της μελέτης τους.

Οι εταιρείες πιστεύουν ότι το υπάρχον εμβόλιο δύο δόσεων θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή, όπως είναι αποτελεσματικό και απέναντι στην παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά οι μελέτες θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές να είναι προετοιμασμένοι αν και όταν θα χρειασθεί περισσότερη προστασία, εξήγησαν οι δύο εταιρείες.

«Ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Μάικλ Ντόλστεν σε συνέντευξή του.

«Αποτελεί λογική πιθανότητα ότι θα καταλήξουμε σε τακτικές ενισχυτικές δόσεις. Και για να παραμείνουν δραστικά τα εμβόλια είναι πιθανόν να χρειάζεται αλλαγή στελέχους κάθε λίγα χρόνια, αλλά όχι αναγκαστικά κάθε χρόνο», είπε.

Στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της μελέτης, θα χορηγηθεί τρίτη δόση 30 μικρογραμμαρίων σε 144 ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο 6 έως 12 μήνες πριν, κατά την Φάση Ι των κλινικών δοκιμών του.

Υπό την προϋπόθεση ρυθμιστικής έγκρισης, θα δοκιμασθεί επίσης ένα επανασχεδιασμένο εμβόλιο, τόσο ως ενισχυτικό σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιασθεί, όσο και σε ανεμβολίαστους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ντόλστεν.

Η δοκιμή δεν θα έχει ως στόχο να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όπως έγινε στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών τον περασμένο χρόνο. Αντ' αυτού θα μετρήσει την απόκριση των αντισωμάτων και θα μελετήσει αν αίμα των εμβολιασμένων μπορεί να εξουδετερώσει τις παραλλαγές του ιού, καθώς και την ασφάλεια μίας τρίτης δόσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής τον Ιανουάριο και έκτοτε έχει διαδοθεί σε 14 πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, είναι περισσότερη ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια από τις άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Ο Μάικλ Ντόλστεν δηλώνει ότι τα εμβόλια mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, δημιουργούν ισχυρή απόκριση. Αλλά η ανοσολογική απόκριση μπορεί να εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer πιστεύει ότι μία τρίτη δόση του εμβολίου θα δημιουργήσει αντίστοιχη ή καλύτερη απόκριση από την δεύτερη δόση και πιθανόν να είναι το λογικό επόμενο βήμα ώστε να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα απέναντι σε όλες τις παραλλαγές που κυκλοφορούν.

«Πιστεύουμε ότι ο εμβόλιό μας είναι ισχυρά ενεργό κατά όλων των στελεχών», λέει επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες «θέλουν να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα, στηριζόμενες σε επιστημονικά στοιχεία».

Η νέα κλινική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί κυρίως στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία Moderna Inc ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται επίσης με επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης μελετώντας πειραματική ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM