Οι σχέσεις του Ιράν με τη Δύση

Οι σχέσεις του Ιράν με τη Δύση Facebook Twitter
0

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς και ότι σύμφωνα με τους κανόνες του Ισλάμ δεν μπορεί κατασκευάσει ατομική βόμβα. Αλλά η Δύση διατηρεί πάντα υποψίες, ζητώντας επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Απαιτεί ακόμα από το Ιράν να σταματήσει τον απεμπλουτισμό ουρανίου.

Υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών γύρω από το ζήτημα; Προς τα που οδεύει η διαμάχη;Προς το συμβιβασμό και την ειρήνη ή προς τη σύγκρουση και τον πόλεμο;

Η διεθνής κοινότητα είναι αντίθετη με ένα πυρηνικό Ιράν αλλά και είναι και αντίθετη με ένα πόλεμο κατά του Ιράν. Με στόχο την επίλυση της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει κάνει έκκληση για διάλογο, το Ισραήλ τηρεί στάση αναμονής και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν σε διπλωματική λύση.

Η Δύση ασκεί ισχυρές πιέσεις στη χώρα. Μετά από συμφωνία με τους αγοραστές έχει περιορίσει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, δραστηριότητα από την οποία η χώρα κερδίζει το 80% των εσόδων της.

Το Ιράν δηλώνει ότι αν οι πιέσεις γίνουν ασφυκτικές θα κλείσει τα στενά του Χορμούζ. Πρόκειται για ένα από τα επτά πιο στρατηγικά σημεία του κόσμου. Το στενότερο κομμάτι των στενών έχει πλάτος μόλις 39 χιλιόμετρα. Όμως το διασχίζουν καθημερινά πλοία που μεταφέρουν το 20% της παγκόσμιας διανομής πετρελαίου.

Ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών από το Ιράν, θα συνοδευτεί σύμφωνα με αναλυτές, από ανάπτυξη πυραύλων, βύθιση των τάνκερ και περιπολίες με υποβρύχια στην περιοχή των Στενών.

Μέχρι τώρα το πέρασμα στο Χορμούζ δεν έχει κλείσει ποτέ. Ενδεχόμενη επίθεση στα τάνκερ και στα λιμάνια ενεργειακού ενδιαφέροντος θα σήμαινε πιθανότατα αμερικανική απάντηση από αέρος.

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες που αναμένεται να αποσυρθούν πλήρως από το Αφγανιστάν πολύ σύντομα, φαίνονται απρόθυμες να εμπλακούν σε ακόμα έναν ακριβό πόλεμο. Στο λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ξόδεψαν περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία δεκαετία.

Πολλοί θεωρούν ότι αν κάποια χώρα ξεκινούσε ένα πόλεμο με το Ιράν, αυτό θα ήταν το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, τράβηξε μία κόκκινη γραμμή σε χάρτη γραφικών σε συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίώντας ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2013 το Ιράν θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

Το Τελ Αβίβ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει τον εξοπλισμό του Ιράν με πυρηνικά όπλα και ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης ποιοι είναι οι άσσοι που κρύβουν στο μανίκι τους το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους; Σίγουρα είναι η επιρροή και τα παιχνίδια εξουσίας από ομάδες συμφερόντων.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είστε δολοφόνοι, παραιτηθείτε»: Μαζικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Βαλένθια για τις πλημμύρες - Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς

Διεθνή / «Είστε δολοφόνοι, παραιτηθείτε»: Μαζικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Βαλένθια για τις πλημμύρες - Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών - Μεγάλο μέρος του θυμού έχει στόχο τον πρόεδρο της περιφέρειας της Βαλένθια
LIFO NEWSROOM