Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη, ξεκίνησε την Δευτέρα στο Πακιστάν, πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών.
Οι Ταλιμπάν όμως φαίνεται να είναι εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς απαγόρευσαν τους εμβολιασμούς στις περιοχές που ελέγχουν, κάνοντας λόγο για συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα κατασκοπείας.
H προσπάθεια για την παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ροταριανό Ίδρυμα.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν. Η Ινδία έγινε φέτος η τελευταία χώρα που απαλλάσσεται από την ασθένεια, η οποία παραμένει ενδημική μόνο στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.
Ο πολέμαρχος των Ταλιμπάν του Πακιστάν, Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ, απαγόρευσε τους εμβολιασμούς παιδιών στην περιοχή Ουαζιριστάν του βορειοδυτικού Πακιστάν.
Ο Μπαχαντούρ, ο οποίος αντιδρά στις επιδρομές μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροπλάνων στο Πακιστάν, καταδίκασε τους εμβολιασμούς ως κάλυμμα στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.
Η CIA είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα ένα πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας στο Πακιστάν ως κάλυμμα στην επιχείρησή της για τον εντοπισμό του αρχιτρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο Μαζάρ Νισάρ, υπεύθυνος της κυβέρνησης για το πρόγραμμα εμβολιασμού, δήλωσε: «Η εκστρατεία εμβολιασμού αναβλήθηκε στο Βόρειο και το Νότιο Ουαζιριστάν καθώς και στην περιοχή Μπαρά του Κιμπέρ», με αποτέλεσμα από τα 34 εκατομμύρια νήπια που επρόκειτο να εμβολιαστούν στο Πακιστάν, τα 350.000 να κινδυνεύουν να αποκλειστούν τελικά από το πρόγραμμα.
Η κατάσταση ανησυχητική, καθώς σύμφωνα με μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet, τα προβλήματα που συνάντησε το πρόγραμμα εμβολιασμών, πέρυσι, στο Πακιστάν οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων από τα 144 το 2010 στα 198 το 2011.
Η πολιομυελίτιδα είναι μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως νήπια και μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και θάνατο.
σχόλια