Οι Ταλιμπάν πυροβολούν και διαλύουν πορεία για τα δικαιώματα των γυναικών

Οι Ταλιμπάν πυροβολούν και διαλύουν πορεία για τα δικαιώματα των γυναικών Facebook Twitter
AP
0

Μαχητές των Ταλιμπάν διέλυσαν πορεία για τα δικαιώματα των γυναικών στην Καμπούλ με πυροβολισμούς.

Την ίδια ώρα, ανώτερος στρατηγός του αμερικανικού στρατού προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε ευρύτερο εμφύλιο πόλεμο.

Καμουφλαρισμένα μέλη της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής πυροβόλησαν στον αέρα το Σάββατο για να διαλύσουν τη δεύτερη πορεία διαμαρτυρίας γυναικών στην πρωτεύουσα, οι οποίες απαιτούν ίσα δικαιώματα από τους νέους κυβερνήτες.

«Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας στο Αφγανιστάν», δήλωσε στο Associated Press μια διαδηλωτής, η Maryam Naiby.

«Αγαπώ τη χώρα μου» πρόσθεσε ενώ άλλες που συμμετείχαν στην πορεία των μόλις 12 ατόμων είπαν ότι ο προφήτης Μωάμεθ είχε δώσει δικαιώματα στις γυναίκες.

Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν να είναι πιο μετριοπαθείς από το προηγούμενο καθεστώς του 1996-2001, το οποίο επέβαλε τη ριζοσπαστική σαρία, απαγορεύοντας στις γυναίκες την εκπαίδευση και την απασχόληση, επιβάλλοντας αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες και τιμωρώντας βάναυσα τους παραβάτες.

Αν και αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τις γυναίκες ότι τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά, έξω από το προεδρικό μέγαρο τουλάχιστον 12 άνδρες στρατιωτικών ειδικών δυνάμεων κυνήγησαν τις διαδηλώτριες, πυροβολώντας στον αέρα και τρέποντάς τες σε φυγή.

Μία από τις διαδηλώτριες είπε ότι οι μαχητές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αναισθητικά όπλα εναντίον τους, ενώ εκείνες κρατούσαν πανό και από ένα μπουκέτο λουλούδια.

«Χτύπησαν επίσης γυναίκες στο κεφάλι με γεμιστήρα όπλου και πολλές γέμισαν αίματα», είπε.

Η Farhat Popalzai, 24χρονη φοιτήτρια, είπε ότι μιλούσε εξ ονόματος των Αφγανών γυναικών που φοβόντουσαν πολύ να βγουν από το σπίτι. «Είμαι η φωνή των γυναικών που αδυνατούν να μιλήσουν», είπε. «Νομίζουν ότι αυτή είναι η χώρα των ανδρών αλλά δεν είναι, είναι επίσης μια χώρα γυναικών».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης παραμένει αβέβαιη, με οποιαδήποτε ανακοίνωση να αναβάλλεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα εν μέσω αναφορών για έντονες διαφωνίες μεταξύ των σκληροπυρηνικών στο ισλαμιστικό κίνημα και εκείνων που θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο ήπια γραμμή.

Ο Mullah Abdul Ghani Baradar, στην κορυφή της ηγεσίας της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με ορισμένες πηγές των Ταλιμπάν, είπε στο Al Jazeera ότι η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει όλες τις παρατάξεις των Αφγανών. «Η κυβέρνηση θα παρέχει ασφάλεια», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, βόρεια της Καμπούλ, οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής προχώρησαν βαθιά στην κοιλάδα του Παντζσίρ, καθώς διεξήχθησαν άγριες μάχες στην τελευταία περιοχή των ανταρτών, με τις δύο πλευρές να διεκδικούν ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς για την πρόοδό τους.

Ο Bilal Karimi, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε ότι οι δυνάμεις τους κατέχουν τώρα τέσσερις από τις επτά συνοικίες του Παντζσίρ και «προχωρούν προς το κέντρο» της επαρχίας.

Αλλά το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν, που συγκεντρώνει δυνάμεις πιστές στον τοπικό ηγέτη Ahmad Massoud, είπε ότι περικύκλωσε «χιλιάδες τρομοκράτες» στο πέρασμα Χαβάκ και οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν οχήματα και εξοπλισμό στην περιοχή Ντάστε Ρεβάκ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Massoud επέμεινε ότι η περιοχή «συνεχίζει να αντιστέκεται δυνατά». Επαινώντας «τις αξιότιμες αδελφές μας», είπε ότι οι γυναικείες διαδηλώσεις στην Καμπούλ και τη δυτική πόλη Χεράτ έδειξαν ότι οι Αφγανοί δεν εγκαταλείπουν τη δικαιοσύνη και «δεν φοβούνται τις απειλές».

Ο πρώην αντιπρόεδρος Amrullah Saleh, ωστόσο, προειδοποίησε για μια «ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας» στην επαρχία ενώ διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν ότι οι πιθανότητες των ανταρτών να αντέξουν στον μαχητικό στρατό των Ταλιμπάν για πολύ καιρό είναι ελάχιστες.

Αλλά πολλοί αμφισβητούν επίσης την ικανότητα των Ταλιμπάν να μεταμορφωθούν από ένοπλους αντάρτες σε κυβέρνηση μιας χώρας που γρήγορα οδηγείται σε μια συντριπτική οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει «μια πολύ καλή πιθανότητα για έναν ευρύτερο εμφύλιο πόλεμο». Είπε ότι δεν γνωρίζει αν το κίνημα των Ταλιμπάν «θα είναι σε θέση να εδραιώσει την εξουσία και να καθιερώσει διακυβέρνηση».

Μιλώντας στο Fox News από την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, ο Milley είπε ότι μια τέτοια αποτυχία «με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ανασύσταση της Αλ Κάιντα ή σε ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους ή σε μυριάδες άλλες τρομοκρατικές ομάδες».

Προειδοποίησε δε, για «αναζωπύρωση της τρομοκρατίας».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες που τους λένε «να γυρίσουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους»

Διεθνή / «Είναι ωραία και στη δική σας χώρα»: Στη Γερμανία, το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες

Το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα AfD μοίρασε σε 30.000 μετανάστες ψεύτικα αεροπορικά εισιτήρια με ημερομηνία αποχώρησης από τη Γερμανία την 23η Φεβρουαρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοιαισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι αισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Τι λένε οι Ευρωπαίοι σε ιδιωτικές συνομιλίες τους - Τι εκμυστηρεύονται συνεργάτες του Τραμπ - Ο στόχος για λύση του γόρδιου δεσμού του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τις πρώτες 100 ημέρες του νέου προέδρου των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM