Αφγανοί τραγουδιστές που διέφυγαν στο Πακιστάν λένε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να φύγουν όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.
Το BBC μίλησε με τραγουδιστές που πέρασαν παράνομα τα σύνορα με το Πακιστάν και τώρα ζουν κρυμμένοι. Ο ένας είπε ότι φοβόταν ότι θα τον εκτελούσαν αν έμενε στο Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τη μουσική και κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν έναν λαϊκό τραγουδιστή στη βόρεια επαρχία Μπαγκλάν τον Αύγουστο.
Ο γιος του τραγουδιστή Fawad Andarabi, Jawad, δήλωσε στο Associated Press ότι ο πατέρας του πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο αγρόκτημα της οικογένειας στην κοιλάδα Andarab.
Ο Khan, που χρησιμοποιεί αυτό το ψευδώνυμο από φόβο, είχε την έδρα του στην Καμπούλ τα τελευταία 20 χρόνια και τραγουδούσε και έπαιζε μουσική σε γάμους σε όλη τη χώρα. Οι λαϊκοί τραγουδιστές είναι δημοφιλείς στους γάμους εκεί.
Ωστόσο, η μουσική είχε απαγορευτεί και από το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά όταν ανατράπηκαν, από το 2001 και στο εξής, οι επιχειρήσεις άρχισαν να ξαναλειτουργούν καλά.
Καθώς οι Ταλιμπάν εισχωρούσαν σε όλη τη χώρα φέτος, ο Khan και οι συνάδελφοί του δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα καθώς πίστευαν ότι είχαν αλλάξει και θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν τη μουσική τους.
Αλλά από την στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ τον περασμένο μήνα, ένοπλοι άνδρες - που ο Khan πιστεύει ότι ήταν Ταλιμπάν μαχητές - πήγαν στον χώρο του και τον αναζητούσαν ενώ του έσπασαν τα όργανά του.
Fawad Andarabi, a local artist, was dragged out of his home yesterday and killed by the Taliban in Kishnabad village of Andarab. He was a famous folk singer in the valley. His son has confirmed the incident. pic.twitter.com/ainVboIzDb
— Sami Mahdi (@Samiullah_mahdi) August 28, 2021
«Τα μεσάνυχτα με φώναξε ο φύλακας του γραφείου μου και είπε ότι κάποιοι ήρθαν με όπλα και έσπασαν όλα τα όργανα, είναι ακόμα εδώ και ρωτούν για σένα», είπε.
Ο ίδιος και η οικογένειά του έφυγαν από την Καμπούλ νωρίς το επόμενο πρωί. Τώρα λέει ότι έκανε λάθος για τους Ταλιμπάν.
Οι τραγουδιστές και οι μουσικοί που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μέσω των συνοριακών σταθμών Torkham και Chaman κρύβονται τώρα στα προάστια του Ισλαμαμπάντ και του Πεσαβάρ και προσπαθούν να βρουν τρόπο να ζητήσουν άσυλο εκτός Πακιστάν.
Ένας άλλο τραγουδιστής, ο Hassan, επίσης ψευδώνυμο, που ζει τώρα με έναν φίλο του στο Ραβαλπίντι, είπε στο BBC ότι πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν θα τον εκτελέσουν αν τον βρουν, επειδή είχε τραγουδήσει ένα κομμάτι για τον αφγανικό εθνικό στρατό πριν από την πτώση του Καμπούλ.
«Ακόμα και όταν οι Ταλιμπάν δεν ήταν στην εξουσία, συνήθιζαν να με απειλούν και ήμουν και εγώ ένας ένθερμος αντίπαλος τους», είπε.
Πριν από την πτώση της Καμπούλ και την ανακατάληψη της εξουσίας στην χώρα, κάθε φορά που οι Ταλιμπάν αναλάμβαναν τον έλεγχο μιας πόλης, απαγόρευαν τη μουσική στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και μετέτρεπαν τις εκπομπές σε Φωνή της Σαρία, με θρησκευτικές ψαλμωδίες.
Οι Ταλιμπάν αποδοκιμάζουν τη μουσική λόγω της αυστηρής ερμηνείας τους για το Ισλάμ, άποψη που δεν συμμερίζονται οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι.
«Συνηθίζαμε να μεταδίδουμε μουσική στο ραδιόφωνο και την τηλεόρασή μας, αλλά δεν τη μεταδίδουμε άλλο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Massood Sanjer στο BBC.
Ο κ. Sanjer είναι διευθυντής της ομάδας καναλιών Moby, που περιλαμβάνει το κανάλι Tolo News.
Ο 24ωρος μουσικός σταθμός έκλεισε, λέει. «Η μόνη μουσική που μεταδίδεται αυτή τη στιγμή στο ψυχαγωγικό μας κανάλι είναι το" Naat ", ο ύμνος των Ταλιμπάν» πρόσθεσε.
Ο Akhtar, ψευδώνυμο, είναι ένας άλλος τραγουδιστής που έφυγε από τη χώρα με πέντε οικογένειες φίλων και συγγενών του. Είπε στο BBC ότι έκαναν ένα «ταξίδι με κίνδυνο για τη ζωή μας». Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε ημέρες για να φτάσουν στο σπίτι ενός φίλου τους στο Πεσαβάρ.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φοβήθηκε για την επτάχρονη κόρη του, η οποία έχει καρδιακή πάθηση. «Σε όλη τη διαδρομή δεν ανησυχούσα για τη ζωή μου, ανησυχούσα για τη ζωή της», είπε.
Ο ίδιος και η αυξανόμενη ομάδα τραγουδιστών και μουσικών που φιλοξενούνται στο Πακιστάν ελπίζουν να βρουν ένα νέο μέρος για να ζήσουν, όπου θα μπορούν να ασχολούνται με το εμπόριο και να ζουν χωρίς φόβο, είπε.
Με πληροφορίες του BBC