Οι ΗΠΑ αναδιαμορφώνουν τις στρατιωτικές τους προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση στην αποτροπή μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν και στην ενίσχυση της άμυνας της ηπειρωτικής επικράτειας.
Σύμφωνα με απόρρητο υπόμνημα του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, το οποίο φέρει εμφανείς επιρροές από το think tank Heritage Foundation, αυτή η στρατηγική σηματοδοτεί μια σαφή στροφή από παραδοσιακές γεωπολιτικές δεσμεύσεις. Το εννιασέλιδο έγγραφο, που φέρει την ένδειξη «Απόρρητο/Όχι για ξένους υπηκόους», κυκλοφόρησε εσωτερικά στο Πεντάγωνο τον Μάρτιο.
Με ρητορική που συχνά αγγίζει κομματικές αποχρώσεις, σκιαγραφεί την υλοποίηση του οράματος του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της Κίνας και την υπεράσπιση αμερικανικών συμφερόντων σε περιοχές όπως η Γροιλανδία και η Διώρυγα του Παναμά. Σε πολλά σημεία, οι διατυπώσεις του εγγράφου αντιγράφουν σχεδόν λέξη προς λέξη αποσπάσματα έκθεσης του Heritage Foundation του 2024.
Το υπόμνημα δίνει εντολή για περιορισμό ρίσκου σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή. Το βάρος της αποτροπής απειλών από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν μεταφέρεται στους συμμάχους.
Το ΝΑΤΟ καλείται να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στρατηγικά στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή. Σε αντίθεση με τη στρατηγική του Τζο Μπάιντεν το 2022, η νέα κατεύθυνση προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν θα διαθέσουν σημαντικές δυνάμεις για την υπεράσπιση της Ευρώπης, εκτός εάν εμπλέκονται στη βασική αποστολή αποτροπής της Κίνας.
Το έγγραφο επιβεβαιώνει τη στήριξη για την αποτροπή κινεζικής επιθετικότητας στην Ταϊβάν, αλλά ζητά από την Ταϊπέι να αυξήσει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες έως το 10% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις με τη νέα αμερικανική διοίκηση, εν μέσω αμφιβολιών για την αξιοπιστία της στήριξης από την Ουάσιγκτον.
Η ομοιότητα του υπομνήματος με την έκθεση της Heritage Foundation προκαλεί ανησυχίες για την ανεξαρτησία του στρατιωτικού σχεδιασμού. Βουλευτές και από τα δύο κόμματα χαρακτήρισαν τις κατευθύνσεις «ασαφείς» και εσωτερικά αντιφατικές.
Η καθοδήγηση προβλέπει ενεργότερη συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις κατά της παράτυπης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών. Επιπλέον, προτείνει ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής μέσω του προγράμματος «Χρυσός Θόλος» (Golden Dome).
Η νέα στρατηγική αναδιαμορφώνει ριζικά την κατεύθυνση της αμερικανικής άμυνας, προκαλώντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητά της τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από Washington Post