Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, που κατέστρεψαν ή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ σε κτίρια κατοικιών ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει μόνο σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους και ότι κάνει ό, τι μπορεί για να αποφύγει τους αμάχους.
Ωστόσο, περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους κατοίκους έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διοικούνται από τον ΟΗΕ στη Γάζα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jens Laerke, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).
Ο Laerke δήλωσε ότι 132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων έξι νοσοκομείων και εννέα κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και μιας μονάδας αφαλάτωσης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 άτομα.
Ο ΟΗΕ από την άλλη, χαιρέτισε το γεγονός ότι το Ισραήλ άνοιξε μια συνοριακή διέλευση για ανθρωπιστικές προμήθειες, αλλά ζήτησε να ανοίξει και μια δεύτερη. Ο Οργανισμός και οι ανθρωπιστικοί του εταίροι παρέχουν τροφή και άλλες βοήθειες σε εκτοπισμένες οικογένειες, όταν το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας, δήλωσε ο Laerke.
Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εφοδιασμό και ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών αλλά και η εξάπλωση του COVID-19 λόγω των εκτοπισμένων ανθρώπων, που συσσωρεύονται στα σχολεία, τόνισε η Margaret Harris, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για αεροπορικές επιθέσεις σε κτίρια κατοικιών στη Γάζα.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δείξει μια σοκαριστική αδιαφορία για τη ζωή των Παλαιστινίων αμάχων, πραγματοποιώντας μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων, που στοχεύουν σε κτίρια κατοικιών σε ορισμένες περιπτώσεις σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες - συμπεριλαμβανομένων παιδιών - και προκαλώντας καταστροφή σε αστικές περιουσίες, σε επιθέσεις που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε σε δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Από την πλευρά του το Ισραήλ, επιμένει ότι θέτει μόνο στρατιωτικούς στόχους, που χρησιμοποιούνται από μαχητές και ότι εκδίδει τακτικά προηγούμενες προειδοποιήσεις για εκκένωση κτιρίων για την αποφυγή ατυχημάτων σε άμαχο πληθυσμό.
Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία προέτρεψε και τις δύο πλευρές, την περασμένη εβδομάδα, να μην παραβιάσουν τον ανθρωπιστικό νόμο, δήλωσε ότι είχε τεκμηριώσει τέσσερις θανατηφόρες επιθέσεις από το Ισραήλ, που ξεκίνησαν σε κατοικίες χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.
Κάλεσε δε, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα περιστατικά. Ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στις 11 Μαΐου κατέστρεψαν δύο οικοδομήματα κατοικιών, που ανήκουν στις οικογένειες Abu al-Ouf και al-Kolaq, σκοτώνοντας 30 άτομα, 11 από αυτά παιδιά.
Μια μητέρα και τρία παιδιά σκοτώθηκαν επίσης, στις 14 Μαΐου όταν χτυπήθηκε το τριώροφο κτίριο της οικογένειας al-Atar, σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι, το σπίτι του Nader Mahmoud Mohammed Al-Thom, όπου ζει με οκτώ άλλους, δέχθηκε επίθεση χωρίς προειδοποίηση στις 15 Μαΐου. Το Ισραήλ δεν σχολίασε σχετικά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Με πληροφορίες του Reuters