Πολλοί κάτοικοι στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού, έχουν επικρίνει μια γελοιογραφία στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η οποία, όπως λένε, ήταν ρατσιστική και κακόγουστη.
Η γελοιογραφία δείχνει ένα ινδικό τρένο, το οποίο ξεχειλίζει από επιβάτες τόσο μέσα όσο και πάνω στα βαγόνια, να προσπερνά ένα κινεζικό τρένο σε μια παράλληλη γραμμή.
Ωστόσο θεωρείται ότι χλευάζει την Ινδία καθώς η χώρα ξεπερνά την Κίνα για να γίνει το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου.
Μάλιστα, πολλοί Ινδοί χρήστες έγραψαν στο Twitter ότι το περιοδικό είχε «κολλήσει» σε μια ξεπερασμένη ιδέα για την Ινδία και δεν είχε αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ρατζίβ Σαντρασεκάρ έγραψε στο Twitter: «Παρά την προσπάθειά σας να χλευάσετε την Ινδία, δεν είναι έξυπνο να στοιχηματίσετε εναντίον της Ινδίας υπό τον πρωθυπουργό @narendramodi ji. Σε λίγα χρόνια, η οικονομία της Ινδίας θα είναι μεγαλύτερη από την οικονομία της Γερμανίας».
Ο Καντσάν Γκούπτα, ανώτερος σύμβουλος στο υπουργείο Ενημέρωσης και Ραδιοτηλεόρασης, έγραψε στο Twitter ότι το σκίτσο ήταν «εξοργιστικά ρατσιστικό». Ένας άλλος χρήστης του Twitter δήλωσε ότι το σκίτσο δείχνει τη «νοοτροπία της ελίτ» του περιοδικού.
Το περιοδικό δεν αντέδρασε στην κριτική.
Αξίζει να αναφερθεί πως ενώ σε πολλά μέρη της Ινδίας εξακολουθούν να παρατηρούνται υπερπλήρεις αμαξοστοιχίες, έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις για τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και των αμαξοστοιχιών της.
Γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν από δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν προκαλέσει οργή στη χώρα και παλαιότερα. Η εφημερίδα New York Times είχε ζητήσει συγγνώμη το 2014 για μια γελοιογραφία σχετικά με την αποστολή της Ινδίας στον Άρη ύστερα από παράπονα αναγνωστών ότι κορόιδευε την Ινδία.
Το σκίτσο έδειχνε έναν αγρότη με μια αγελάδα να χτυπά την πόρτα ενός δωματίου με την ένδειξη Elite Space Club, όπου δύο άνδρες κάθονται και διαβάζουν μια εφημερίδα.
Δημοσιεύθηκε αφού η Ινδία έθεσε με επιτυχία το ρομποτικό σκάφος Mangalyaan σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Με πληροφορίες του BBC