Όσα γνωρίζουμε για την κράτηση του Σαρκοζί και το σκάνδαλο χρηματοδότησης από τον Καντάφι

Όσα γνωρίζουμε για την κράτηση του Σαρκοζί και το σκάνδαλο χρηματοδότησης από τον Καντάφι Facebook Twitter
EPA/SABRI ELMHEDWI
1

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί και για πρώτη φορά καλείται να απολογηθεί για τις υποψίες χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον Καντάφι.

Πάντως η υπόθεση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, διερευνάται από τη δικαιοσύνη εδώ και πέντε χρόνια. Παρακάτω, ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

Το σκάνδαλο

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί φέρεται να έλαβε εκατομμύρια ευρώ από το καθεστώς του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2012, μετά από δημοσίευμα της ερευνητικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Mediapart, σύμφωνα με το οποίο ο Σαρκοζί έλαβε έως και 50 εκατ. ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία του 2007, που του επέτρεψε να κερδίσει την προεδρία.

Το Mediapart δημοσίευσε ένα σημείωμα που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης, κατηγορίες για πλαστογραφία, χρήση πλαστών και ξέπλυμα φορολογικής απάτης από οργανωμένη συμμορία έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων Κλοντ Γκεάν.

Από τότε, συνεργάτες του Σαρκοζί και μεσάζοντες που τον γνώριζαν και οι οποίοι ενήργησαν ως πολιτικοί και οικονομικοί ενδιάμεσοι μεταξύ Γαλλίας και Λιβύης, βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Τον Νοέμβριο του 2016 δημοσιεύθηκαν επίσης και οι δηλώσεις στο Mediapart του Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2006 μέχρι τις αρχές του 2007 είχε παραδώσει στον Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργό Εσωτερικών, και στον διευθυντή του γραφείου του, τον Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το καθεστώς του Καντάφι. Ο Σαρκοζί και ο Γκεάν το διέψευσαν κατηγορηματικά.

Οι δικαστές θέτουν επίσης ερωτήματα για την ύποπτη πώληση το 2009 μιας έπαυλης στο Μουζέν (Αλπ-Μαριτίμ) έναντι περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, σ' ένα λιβυκό ταμείο το οποίο διαχειρίζεται ο Μπασίρ Σαλέχ, πρώην υπουργός Οικονομικών του καθεστώτος. Οι ερευνητές υποψιάζονται πως ο επιχειρηματίας Αλεξάντρ Τζουχρί είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης και πωλητής του αγαθού αυτού και πως συνεννοήθηκε με τον Μπασίρ Σάλεχ για να ορισθεί μια τιμή αγοράς «πολύ υπερτιμημένη».

Άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προβάλλεται σε μια έκθεση του OCLCIFF με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2017: στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 υπήρξαν σημαντική κυκλοφορία μετρητών στο περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί και πολύ τακτική χρήση μετρητών από τον Κλοντ Γκεάν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των ανακριτών, ο Ερίκ Βερτ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας, και ο αναπληρωτής του που ήταν αρμόδιος για τη διανομή των φακέλων, ο Βενσάν Ταλβά, απάντησαν πως τα χρήματα προέρχονταν από ανώνυμες δωρεές.

Η δικαιολογία αυτή αμφισβητήθηκε από άλλες καταθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του προσώπου που ήταν αρμόδιο για την αλληλογραφία που δεχόταν το κόμμα του Σαρκοζί, το UMP, στη διάρκεια αυτής της προεδρικής εκστρατείας, ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε είδε επιστολές που περιείχαν μετρητά».

Η έρευνα

Επισήμως, η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013. Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οι ανακριτές του «Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και των φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων της Ναντέρ» συγκέντρωσαν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στη σημερινή «υπό κράτηση» ανάκριση του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η δυσκολία για τον δικαστή Σερζ Τουρνέρ να καλέσει τον Σαρκοζί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πενταετίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι πρόκειται για λιβυκά χρήματα (50 εκατ.) σε ρευστό που κυκλοφόρησαν διάφοροι «μεσάζοντες» με βαλίτσες και βαλιτσάκια, πράγμα που δυσκόλευε τον εντοπισμό της διαδρομής τους και τον εκάστοτε αποδέκτη.

Η ανάκριση από τη δικαστική αστυνομία μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο και οι αστυνομικοί θα αποφασίσουν εάν θα τον παραπέμψουν στους δικαστές για να του απαγγελθεί κατηγορία.

Παράλληλα, ο Μπρις Ορτφέ, πολύ στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί και υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, καταθέτει από την πλευρά του χωρίς να τελεί υπό κράτηση, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Οι δικαστές ενδιαφέρονται για χρηματοοικονομικές ροές στις οποίες ενέχονται πρωταγωνιστές που συνδέονται με το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι. Πρώην αξιωματούχοι της Τρίπολης και ο γαλλολιβανέζος μεσάζων Ζιάντ Τακιεντίν μίλησαν για καταβολές χρημάτων προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Άλλοι αξιωματούχοι της χώρας αυτής τις διέψευσαν και ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους απέρριπτε ανέκαθεν αυτές τις κατηγορίες.

Ποιοι νόμοι φέρεται να παραβιάστηκαν 

Αρχικά, η έρευνα ξεκίνησε για υπεξαίρεση δημόσιων χρημάτων και αθέμιτη άσκησης επιρροή. Ωστόσο, στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην «παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007», όπως ανέφερε μία πηγή στο AFP.

Οι βασικοί εμπλεκόμενοι

Νικολά Σαρκοζί: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, φέρεται να χρηματοδότησε παράνομα την προεκλογική εκστρατεία του το 2007 με χρήματα από το καθεστώς της Λιβύης - ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Μουαμάρ Καντάφι: Ο πρώην δικτάτορας της Λιβύης, που πέθανε το 2011, φέρεται να χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί. Σύμφωνα με το Mediapart, ο Καντάφι και ο Σαρκοζί συνεννοήθηκαν τις λεπτομέρειες μίας μεταφοράς χρημάτων κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Σαρκοζί στην Τρίπολη στις 6 Οκτωβρίου 2005, κανονίζοντας τη μεταφορά 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε από τους αντάρτες της Λιβύης το 2011, δεν έκανε ποτέ οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με την υπόθεση. Ωστόσο, ο γιος του Σάιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι δήλωσε στο Euronews το 2011 ότι ο Σαρκοζί έπρεπε να «αποπληρώσει στη Λιβύη τα χρήματα που πήρε για την προεκλογική του εκστρατεία».

Ζιάντ Τακιεντίν (Ziad Takieddine): Ο 68χρονος Γάλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας, απέκτησε μεγάλη περιουσία παίζοντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή για διεθνείς συμβάσεις, ειδικά στη βιομηχανία των εξοπλισμών. Τον Νοέμβριο του 2016 ομολόγησε (κατέγραψε σε βίντεο) ότι τέλος του 2006 αρχές του 2007 μετέφερε από την Τρίπολη της Λιβύης στο Παρίσι 5 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε στον Σαρκοζί και στον βασικό του σύμβουλο Κλοντ Γκεάν.

Αλεξάντρ Ντζουχρί (Alexandre Djouhri): Ο Γάλλος επιχειρηματίας αλγερινής καταγωγής, και πρώην βοηθός του Σαρκοζί, είναι ύποπτος για τη διοχέτευση κεφαλαίων από τη Λιβύη στη Γαλλία. Λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τους δικαστές της υπόθεσης, ο «μεσάζων» Ντζουχρί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο, αναμένοντας την πιθανή έκδοσή του στις γαλλικές αρχές.

Στο ενεργητικό του έχει τη μεταφορά από τη Λιβύη τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ και την αγορά διαμαντιών έναντι 475.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart που αποκάλυψε τα περισσότερα στοιχεία, πολλά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ελβετία βαραίνουν ιδιαίτερα τον Κλοντ Γκεάν, (πχ αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι) του οποίου ορισμένα ακίνητα κατασχέθηκαν ήδη από τη δικαιοσύνη.

Κλοντ Γκεάν (Claude Gueant): Ως πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και επικεφαλής του προσωπικού, ο Γκεάν ήταν το «δεξί χέρι» του Σαρκοζί. Ο ίδιος φέρεται να έλαβε χρήματα από τον Τακιεντίν τότε.

Νωρίτερα φέτος βρέθηκε στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για ένα τραπεζικό έμβασμα ύψους 500.000 ευρώ το 2008. Ο Γκεάν αρνήθηκε πως έκανε κάτι παράνομο, ισχυριζόμενος ότι τα χρήματα προήλθαν από την πώληση δύο έργων ζωγραφικής.

Ερίκ Βερτ (Eric Woerth): Πρώην ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007. Έχει παραδεχθεί ότι έδωσε μετρητά σε υπαλλήλους της καμπάνιας, χωρίς να το καταγράψει στις επίσημες τραπεζικές δηλώσεις. Οι αρχές προσπαθούν να αποδείξουν ότι αυτά τα χρήματα προήλθαν από τον Καντάφι. Ερωτηθείς για την προέλευση των χρημάτων, ο Βερτ είπε ότι τα χρήματα προήλθαν από δωρεές.

Μπρις Ορτφέ (Brice Hortefeux): Πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, που συνόδευσε τον Σαρκοζί στο ταξίδι του στην Τρίπολη το 2015. Κλήθηκε επίσης για κατάθεση στην αστυνομία, χωρίς όμως να βρίσκεται υπό κράτηση.

Μπασίρ Σαλέχ (Bachir Saleh): Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του πρώην δικτάτορα της Λιβύης, ήταν ο «άνθρωπος που ψιθύριζε στο αυτί του Καντάφι».

Ενώπιον των Γάλλων δικαστών το 2017, άσκησε το δικαίωμα σιωπής, γι' αυτό και θεωρείτο ότι ήταν «ο προστατευόμενος» της Γαλλίας. Σύμφωνα πάντα με το Mediapart και πληροφορίες του περιβάλλοντος του, Σ. Μπασίρ σκόπευε τελευταία να παραδώσει στους δικαστές τις πληροφορίες που ζητούν. Στις 23 Φεβρουαρίου όμως στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, ήταν θύμα μιας άγριας επίθεσης με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Το επεισόδιο του Γιοχάνεσμπουργκ, αναβίωσε το «φάντασμα» της υπόθεσης του Σουκρί Γκανέμ (Choukri Ghaneme), που πέθανε κάτω από «περίεργες συνθήκες» το 2012. Πρόκειται για τον πρώην Λίβυο υπουργό πετρελαίου του Καντάφι, ο οποίος κατέγραφε τα πάντα στα σημειωματάριά του. Ένα απλό χωρίς ιδιαίτερη αξία σημειωματάριο του Σουκρί με λεπτομέρειες για τα χρήματα που μετακινήθηκαν προς τη Γαλλία, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για τον Σαρκοζί. Βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτών.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο πρώην υπουργός, δεν έχουν διαλευκανθεί. Το πτώμα του αλιεύθηκε στο Δούναβη στις 29 Απριλίου του 2012 μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια