Oι ζέβρες είναι όμορφα, άγρια ζώα που ζουν στην Αφρική και όπως έμαθαν καλά οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες στις αρχές του 20ου αιώνα, παρά την ομοιότητά τους με τα άλογα, οι ζέβρες δύσκολα δαμάζονται.
Οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες της Αφρικής, βλέποντας την αντοχή της ζέβρας σε ασθένειες που μεταδίδονταν από τις μύγες τσε-τσε, αποφάσισαν να την εξημερώσουν αντί να φέρνουν εισαγόμενα άλογα.
Όμως όπως αποδείχτηκε, υπήρχε λόγος που οι Αφρικανοί δεν τις εξημέρωσαν ποτέ. Σε αντίθεση με τα άλογα που μπορούν να περιπλανώνται τρώγοντας γρασίδι, οι ζέβρες έχουν μάθει να είναι πάντα σε εγρήγορση, να παρατηρούν, να αποφεύγουν και να μάχονται με αρπακτικά της σαβάνας όπως λιοντάρια, τσιτάχ και κροκόδειλους. Είναι από τη φύση τους νευρικές, άστατες και πολύ επιθετικές, αν νιώσουν απειλή. Είναι άλλωστε γνωστό πως μπορούν να σκοτώσουν λιοντάρι με μια μόνο κλωτσιά.
Αν και αδύνατο να εξημερωθούν σε μεγάλη κλίμακα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν δουλειές αλόγων. Ο λόρδος Walter Rothschild εκπαίδευσε μερικές ζέβρες να σέρνουν μια άμαξα, την οποία και οδήγησε έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ ώστε να επιδείξει την υποτιθέμενη εύκαμπτη φύση τους.
Όσον αφορά την ιππασία, οι ζέβρες είναι μικρότερες σε μέγεθος από τα άλογα και δεν έχουν τη δύναμη να σηκώσουν έναν άνθρωπο για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό όμως δυστυχώς δεν εμπόδισε ανθρώπους να τις καβαλήσουν για την ευχαρίστησή τους, σε βάρος φυσικά του ζώου. - Ν.Γ.
FacebookTwitter Ένα κάρο που τραβιέται από ζέβρα και το οδηγεί ο λόρδος Lionel Walter Rothschild, ιδρυτής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Τρίνγκ, μέρος πλέον του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. FacebookTwitter Γερμανός στρατιώτης ιππεύει ζέβρα στη Ζανζιβάρη, περ. 1890. FacebookTwitter Το 1898 στο Κένσινγκτον ζούσε ο κύριος Hardy, γνωστός ιππέας και εκπαιδευτής αλόγων. FacebookTwitter Η κυρία Alice Hayes ιππεύει ζέβρα με σέλα στην Καλκούτα περ. 1890. FacebookTwitter Ένα κάρο με ζέβρες, περ. 1890. FacebookTwitter O λόρδος Walter Rothschild με τις ζέβρες που εκπαίδευσε, 1895. Ο Rothschild (1868-1937) της πασίγνωστης οικογενείας τραπεζιτών ήταν ιδιοκτήτης ενός ζωολογικού κήπου. FacebookTwitter Ο κύριος Hardy με άμαξα που την τραβούν ζέβρες στο Λονδίνο το 1898. FacebookTwitter Κάρο με ζέβρα στην Κένυα, περ. 1900. FacebookTwitter Μια ζέβρα τραβάει μια άμαξα στο Λονδίνο, 1913. Είναι πιθανό να ανήκε στον μουσικό Gustav-Grais και χρησιμοποιούνταν για να προωθήσουν τις παραστάσεις του. FacebookTwitter Η κυρία Martin Johnson ιππεύει μια εξημερωμένη ζέβρα που ακούει στο όνομα Μπρόμαρ, 1923. FacebookTwitter Ζέβρες σέρνουν κάρο στο Golden Gate Park, περ. 1925. FacebookTwitter Ζέβρα σέρνει άμαξα στην Καλκούτα της Ινδίας, περ. 1930. FacebookTwitter Ο Laffin Leslie, ένα 18χρονος νάνος, ιππεύει τον Τζίμι, τη «μοναδική ζέβρα που ιππεύεται στον κόσμο», σε έναν δρόμο του Μπερκσάιρ της Αγγλίας το 1935. FacebookTwitter Ζέβρες σε επιδείξεις μαζί με άλογα.
σχόλια