Όλοι συνηθίζουμε να λέμε πόσο κρίμα είναι να πετάμε φαγητό, ότι υπάρχουν άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που πεινάνε, κ.λπ. Όμως, όταν σεφ απ' όλον τον πλανήτη συνασπίζονται για να πουν «όχι» σε αυτό το φαινόμενο, τότε σίγουρα κάτι παραπάνω γνωρίζουν και δυστυχώς δεν είναι για καλό,
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου μαγείρων τα αποθέματα τροφής στον πλανήτη μειώνονται δραματικά, τη στιγμή που εκατομμύρια τόνοι φαγητού πετιούνται κάθε μέρα στα σκουπίδια.
Για την ακρίβεια και σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών το ένα τρίτο του παγκόσμιου φαγητού -πάνω από ένα δις τόνοι φαγητού- καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε μέρα. Γι' αυτό και από τη Μαλαισία ξεκινά να υλοποιείται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αναγκάζει τα εστιατόρια να μειώσουν στο ελάχιστο τις μερίδες φαγητού που αναγκάζονται να πετούν κάθε μέρα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων που φροντίζουν ώστε το φαγητό που υπό διαφορετικές συνθήκες θα κατέληγε στα σκουπίδια, να περνάει γρήγορα και με ασφάλεια στη διάθεση ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.
«Παράγουμε πολύ φαγητό και ταυτόχρονα πολλά σκουπίδια. Τη στιγμή που κόσμος σε όλον τον πλανήτη υποφέρει και βλέπει τη ζωή του να χάνεται για το ένα πιάτο φαγητό που εμείς με άνεση πετάμε. Έχουμε ευθύνη ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι απέναντι σ' αυτό που συμβαίνει και πρέπει να αναλάβουμε δράση άμεσα», λέει ο Chris Koetke, σεφ και επικεφαλής του προγράμματος "Feed the Planet".
σχόλια