Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας απαγόρευσε σε ανήλικους να επισκεφθούν την έκθεση World Press Photo γιατί έκρινε ότι κάποιες από τις φωτογραφίες παραβιάζουν τον αμφιλεγόμενο νόμο που θέτει περιορισμούς σε περιεχόμενο που αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η έκθεση, στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, δέχεται πάνω από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Όμως, ακροδεξιός Ούγγρος βουλευτής έκανε καταγγελία στο υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με πέντε φωτογραφίες της Φιλιππινέζας φωτορεπόρτερ Χάνα Ρέγιες Μοράλες, που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Το υπουργείο με τη σειρά του έκρινε πως οι εν λόγω φωτογραφίες παραβιάζουν τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει να προβάλλεται σε ανήλικους περιεχόμενο που αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Έτσι, πλέον, οι πολίτες κάτω των 18 ετών δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν την έκθεση, ακόμη κι αν έχουν τη συναίνεση των γονιών τους.
Οι φωτογραφίες της Χάνα Ρέγιες Μοράλες, που αποτέλεσαν αφορμή για την απαγόρευση μια κοινότητα ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις Φιλιππίνες που μοιράζονται ένα σπίτι εδώ και δεκαετίες και φροντίζουν ο ένας τον άλλον καθώς μεγαλώνουν. Σε αυτές τις φωτογραφίες, ορισμένα μέλη της κοινότητας ποζάρουν ως drag περσόνες, με μακιγιάζ.
Οι άνθρωποι που ποζάρουν στις φωτογραφίες είναι «πρότυπα» για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στις Φιλιππίνες και «δεν είναι επικίνδυνοι, ούτε κάνουν κακό», υπογράμμισε η Ρέγιες Μοράλες.
Η Ζουμάνα Ελ Ζέιν Κούρι, εκτελεστική διευθύντρια του World Press Photo, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι φωτογραφίες «τόσο θετικές και συμπεριληπτικές» στοχοποιήθηκαν από την ουγγρική κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που μία από τις εκθέσεις έχει δεχθεί λογοκρισία στην Ευρώπη, υπογράμμισε.
«Το γεγονός ότι υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση για συγκεκριμένο κοινό, είναι κάτι που μας σόκαρε τρομερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επιμένει ότι ο νόμος του 2021 έχει σχεδιαστεί για την προστασία των παιδιών από αυτό που αποκαλεί «σεξουαλική προπαγάνδα». Ωστόσο, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην ΕΕ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει χαρακτηρίσει «ντροπιαστικό» τον νόμο. Με πληροφορίες από Guardian