Ο βομβαρδισμός του Κιέβου φαίνεται να γίνεται πιο συστηματικός και να πλησιάζει προς το κέντρο, στοχεύοντας διαμερίσματα, έναν σταθμό του μετρό αλλά και κυβερνητικά κτίρια.
Σε νέα ομιλία του τη νύχτα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι έναν μπαράζ βομβαρδισμών έπληξαν τέσσερα πολυώροφα κτίρια σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.
Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν το Κίεβο οι χερσαίες τους δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη έως καθόλου προέλαση. Τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν περίπου 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, απόσταση που μεταβλήθηκε ελάχιστα έως και καθόλου σε σχέση με εχθές.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον έχει δει ενδείξεις ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί περισσότερα στρατεύματα και προμήθειες από ό,τι έχει στη διάθεσή της στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα φέρεται να εξετάζει το πως θα αποκτήσει περισσότερους πόρους για την ενίσχυση του ρωσικού στρατού.
Στο μεταξύ, στο ανατολικό μέτωπο και συγκεκριμένα στο Χάρκοβο περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, δήλωσε ο δήμαρχος, Ιχόρ Τερέκοφ.
«Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές έχουν καταστραφεί. Ο ρωσικός στρατός [μας] βομβαρδίζει συνεχώς από το έδαφος και τον αέρα», είπε.
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τον πόλεμο, ο αριθμός των Ουκρανών που διέφυγαν στο εξωτερικό ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια την Τρίτη, όπως ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη. Περίπου 3.000.381 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR).
Νέες συνομιλίες σήμερα ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο
Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.
«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».
Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.
Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.
Ωστόσο, φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.
Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».
Με πληροφορίες από Reuters, Sky News και ΑΠΕ-ΜΠΕ