Οι επίσημες συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ιστορική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, σε διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο. Στις εναρκτήριες δηλώσεις που μεταδόθηκαν μέσω βίντεο-σύνδεσης, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντενίς Σμιχάλ, περιέγραψε τη μέρα ως «ιστορική», που σηματοδοτεί «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, ιδίως καθώς ο πόλεμος της Ρωσία συνεχίζεται. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας στην πορεία προς την ένταξη. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα και να επιτύχουμε το αδύνατο», δήλωσε ο Σμιχάλ.
Η Ουκρανία και η Μολδαβία υπέβαλαν αίτηση ένταξης στην ΕΕ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Τα πλαίσια διαπραγμάτευσης τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Μολδαβία εγκρίθηκαν γρήγορα, με την Κομισιόν να δίνει το «πράσινο φως» προτού οι δύο χώρες εφαρμόσουν πλήρως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, πέρα από την οικονομική στήριξη που έχει παράσχει η ΕΕ, η οποία εκτιμάται από σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Είναι επίσης μια ένδειξη υποστήριξης προς τη Μολδαβία, η οποία έχει αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις με τη Ρωσία.
«Είναι ένα ιστορικό γεγονός για εμάς σε ιστορικές στιγμές για την Ευρώπη και σηματοδοτεί την ισχυρή δέσμευση και των δύο πλευρών για την ευρωπαϊκή ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντορίν Ρετσάν. «Δεν θα διστάσουμε να καταβάλουμε καμία προσπάθεια για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου να γίνουμε μέλος της ΕΕ» υπογράμμισε.
«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής και μετασχηματιστικής στιγμής για αυτές τις δύο χώρες και για την Ένωσή μας», δήλωσε η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. Η ίδια πρόσθεσε ότι «το ταξίδι της Ουκρανίας και της Μολδαβίας προς την ένταξη στην ΕΕ θα είναι αυστηρό και απαιτητικό».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «μια περήφανη στιγμή και για τα δύο έθνη και ένα στρατηγικό βήμα για την ΕΕ». «Οι προσπάθειες της Ουκρανίας είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστες αν αναλογιστεί κανείς ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιφέρει πρωτοφανείς δυσκολίες και αντιξοότητες. Ο λαός της Ουκρανίας επέδειξε εξαιρετικό θάρρος και αλληλεγγύη υπερασπιζόμενος την κυριαρχία του και το ευρωπαϊκό του μέλλον» πρόσθεσε ο Μισέλ, ο οποίος έχει ζητήσει από την ίδια την ΕΕ να επιταχύνει τις προετοιμασίες της για τη διεύρυνση, προτείνοντας ότι το μπλοκ θα πρέπει να είναι έτοιμο να δεχθεί νέα μέλη έως το 2030.
Επτά ακόμη χώρες περιμένουν επί του παρόντος να γίνουν μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων οι πέντε -Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία - βρίσκονται ήδη σε επίσημες διαπραγματεύσεις.