Περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν λάβει κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με την Oxfam, που επισημαίνει τεράστιες διαφορές μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών.
Ανάλυση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας από την Oxfam έδειξε ότι αν και 9,8 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από 36 πλούσιες χώρες προκειμένου να στηρίξουν τους πολίτες τους εν μέσω της πανδημίας covid-19, 59 χώρες με μικρό εισόδημα δαπάνησαν μόλις 42 δισεκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο λόγο.
Οι πλούσιες χώρες έχουν δαπανήσει 695 δολάρια ανά κάτοικο, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα μεταξύ 28 και 4 δολαρίων.
Οι πιο πλούσιες χώρες του κόσμου έχουν αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρουν στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ο κορονοϊός ένωσε τον κόσμο στον φόβο, αλλά τον χώρισε στην αντίδραση» σχολίασε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam Γκραμπριέλα Μπουσέρ. «Η πανδημία δημιούργησε μια αξιέπαινη παγκόσμια προσπάθεια χάρη στην οποία περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον έλαβαν κοινωνική προστασία στη διάρκεια του 2020, όμως μέχρι σήμερα περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει εντελώς πίσω. Αυτό δεν χρειαζόταν να συμβεί».
Πριν την πανδημία του κορονοϊού έως και 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν κοινωνική προστασία - κρατικά βοηθήματα- με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι μόνο 1,3 δισεκατομμύρια εξ αυτών έχουν λάβει κάποιου είδους βοήθεια μετά το ξέσπασμα της covid-19.
Η έκθεση της Oxfam αναφέρει ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες κατάφεραν να προσφέρουν μη χρηματική βοήθεια, όπως τρόφιμα, όμως αυτή συχνά αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Σε ξεχωριστή έκθεση ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ένας στους 33 ανθρώπους παγκοσμίως θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια για να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες, όπως η τροφή, το νερό και η υγιεινή το 2021, αύξηση 40% σε σχέση με φέτος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ