Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς φέρεται να έπαιξε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μεταφέροντας ακόμα και μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου ο Ρώσος ολιγάρχης μετέφερε ιδιόχειρο σημείωμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα, με τους όρους για ειρήνη, και ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να εξοργίστηκε.
Το ταξίδι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με κατεύθυνση ανατολικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Εισήλθε στον ρωσικό εναέριο χώρο πάνω από το Σότσι και αμέσως μετά την πόλη Mineralnye Vody απενεργοποίησε το flight tracker του.
Το ίδιο βράδυ, το αεροπλάνο αναχώρησε από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτό, όπως μεταδίδουν οι The Times, βρισκόταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος ενεργούσε ως ανεπίσημος απεσταλμένος του Πούτιν στις συνομιλίες με την Ουκρανία.
Στη Μόσχα, ο Αμπράμοβιτς συνάντησε τον Πούτιν, παρουσιάζοντάς του ένα χειρόγραφο σημείωμα του Ζελένσκι, το οποίο και περιέγραφε τους όρους με τους οποίους η Ουκρανία θα εξέταζε τη συμφωνία τερματισμού του πολέμου.
Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν, σύμφωνα με τους The Times, ήταν ξεκάθαρη: «Πες του ότι θα τους τσακίσω».
Επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη, συναντήθηκε με τον Ουκρανό πολιτικό Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος ενεργεί ως διαπραγματευτής του Κιέβου. Συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην τουρκική πρωτεύουσα, όπως είχε κανονίσει ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Ο Καλίν δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι δύο πλευρές ήταν «κοντά σε συμφωνία» σε βασικά ζητήματα για το ΝΑΤΟ, την αποστρατικοποίηση και το καθεστώς προστασίας της ρωσικής γλώσσας, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές για την Κριμαία και το Ντονμπάς. Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε την ιδέα πως η Κριμαία και το Ντονμπάς θα μπορούσαν να θεωρηθούν εξαρτημένες περιοχές της Ρωσίας, όπως το Χονγκ Κονγκ ήταν εξαρτημένο από τη Βρετανία από το 1841 έως το 1997.
Εκτιμάται ότι ο Πούτιν εξετάζει την ιδέα, αλλά η ενόχληση του για τις αποτυχίες του στρατού και η αποστροφή του για τον Ζελένσκι φέρεται να τον κάνουν να διστάζει.
Αμπράμοβιτς και Ουμέροφ επισκέφθηκαν τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο, ταξιδεύοντας με ιδιωτικά τζετ που διέσχισαν τη Βαρσοβία της Πολωνίας. Ο επιχειρηματίας πέταξε με αεροσκάφος που ανήκει σε τουρκική εταιρεία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ. Άνθρωποι με γνώση της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι ήταν αποφασισμένος να τελειώσει τον πόλεμο αφού είδε τη φρίκη στην Ουκρανία, όπου γεννήθηκε η μητέρα του Ιρίνα.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη διαπραγμάτευση διεξάγονταν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην Τουρκία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκαν στην Αττάλεια στις 10 Μαρτίου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής. Ωστόσο, οι συνομιλίες «ναυάγησαν».
Η μυστική συνάντηση του Σρέντερ με τον Αμπράμοβιτς
Ο Ρώσος ολιγάρχης, όπως μετέδιδε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Bild, συναντήθηκε και με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι δυο τους φέρεται να συναντήθηκαν σε πολυτελές ξενοδοχείου κοντά στο Κρεμλίνο, με τον Αμπράμοβιτς να μπαίνει και να βγαίνει από μια πλαϊνή πόρτα.
Οι συνομιλίες διήρκεσαν «αρκετές ώρες» και αργότερα το βράδυ ο Σρέντερ φέρεται να συναντήθηκε με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο.Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο πηγή του, ότι ο ολιγάρχης ήθελε να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τη σύγκρουση.