Το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, αναμένεται να καταφτάσει σε λίγες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.
Το πλοίο είναι φορτωμένο με τρόφιμα και άλλα ήδη ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που αποτελεί σημαντική «ανάσα» για τον πληθυσμό της Γάζας, όπου μεταξύ άλλων είναι αντιμέτωπος με λιμοκτονία. Ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς διανύει τον έκτο μήνα του και εξαιτίας αυτού υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια στη βοήθεια που φτάνει το τελευταίο διάστημα.
Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού, προχωρώντας σε αεροπορικές ρίψεις και στο πιλοτικό σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, από την Κύπρο στη Λωρίδα της Γάζας. Την Τρίτη, το πλοίο που μισθώνει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα, αναχώρησε από τη Λάρνακα, παίρνοντας τον διάδρομο που επιδιώκουν να δημιουργήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση Ε και διάφορες άλλες χώρες προς τη Γάζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα φτάσει στη Γάζα σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Vessel Finder, το πλοίο, κινούμενο με πολύ μικρή ταχύτητα, απέχει ακόμη 155 ναυτικά μίλια (285 χλμ.) από τα παράλια της Γάζας. Η Κύπρος που είναι μία εκ των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται πιο κοντά στη Γάζα από οποιαδήποτε άλλη, ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται δεύτερο φορτίο, «πολύ μεγαλύτερο». Ο πληθυσμός της Γάζας περιμένει απελπισμένα περισσότερη βοήθεια, εκτός των άλλων για να πέσουν οι τιμές των λιγοστών τροφίμων στις αγορές που λειτουργούν ακόμη, όπως των «κατάγεφ», που είναι μικρές κρέπες οι οποίες καταναλώνονται πολύ στα ιφτάρ, τα δείπνα με τα οποία διακόπτεται η νηστεία του ραμαζανιού.
Γάζα: Κατασκευάζεται «νέος διάδρομος» από τις ΗΠΑ για παροχή βοήθειας
Εκτός από το πλοίο που έφυγε από την Κύπρο, τέσσερα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησαν επίσης την Τρίτη από τις ΗΠΑ, με περίπου εκατό στρατιωτικούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί προκυμαία στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορεί να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια. Το ταξίδι τους θα διαρκέσει περίπου 30 ημέρες και η εγκατάσταση αναμένεται να είναι έτοιμη σε ένα μήνα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο ΟΗΕ η αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης και με ρίψεις, που είναι πλέον καθημερινές τελευταία, δεν αρκούν για να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς. «Όταν εξετάζουμε εναλλακτικές οδούς για να προσφέρουμε βοήθεια, διά θαλάσσης ή από τους αιθέρες, πρέπει να θυμόμαστε πως χρειάζεται να το κάνουμε επειδή οι χερσαίες οδοί είναι συνήθως κλειστές. Τεχνητά κλειστές», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα άλλο «πιλοτικό σχέδιο» που κατ’ αυτόν επέτρεψε την Τρίτη την είσοδο έξι φορτηγών με βοήθεια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP