Δεν έχει τέλος το ανθρωπιστικό δράμα στην Λωρίδα της Γάζας. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι ζουν με τον εφιάλτης της πείνας να παραμονεύει. Οι δρόμοι κλειστοί και ο εφοδιασμός με τα απαραίτητα σχεδόν αδύνατος.
Η σύγκρουση στην Λωρίδα της Γάζας έχει δημιουργήσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, που ολοένα και χειροτερεύει. Πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι παιδιά πέθαιναν από την πείνα στη βόρεια Γάζα, όπου υπολογίζεται ότι 300.000 Παλαιστίνιοι ζουν με λίγα τρόφιμα και ελάχιστο καθαρό νερό. Η εξαγγελία του Τζο Μπάιντεν για την κατασκευή πλωτής γέφυρας προκειμένου να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και ο απόπλους του πλοίου από την Λάρνακα με προορισμό την Γάζα άνοιξαν ένα παράθυρο ελπίδας. Είναι όμως έτσι;
Η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει τις όποιες ελπίδες. Ουσιαστικά το Ισραήλ είναι αυτό που κερδίζει χρόνο για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν όχι μόνο από τις επιθέσεις, αλλά και από την πείνα.Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο λιμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι "σχεδόν αναπόφευκτος" και τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.
60 μέρες και 1000 στρατιώτες για την κατασκευή του πλωτού λιμανιού στην Γάζα
Μετά τις εξαγγελίες Μπάιντεν, το αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο πλέει προς τη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας εξοπλισμό για την κατασκευή ενός προσωρινού προβλήτα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Το πλοίο υποστήριξης, General Frank S Besson, απέπλευσε από στρατιωτική βάση στην πολιτεία της Βιρτζίνια το Σάββατο. Μεταφέρει «τον πρώτο εξοπλισμό για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας για την παράδοση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικών προμηθειών» στη Γάζα, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όμως εκτός από το πολυήμερο ταξίδι για την Γάζα, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 60 ημέρες για την κατασκευή του πλωτού λιμανιού και περίπου 1.000 στρατιώτες για την κατασκευή του - κανένας από τους οποίους δεν θα βγει στην ξηρά. Και στο μεσοδιάστημα τι;
Το Ισραήλ που συνεχίζει να βάζει εμπόδια... συνεχίζει τις επιθέσεις του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πριν από τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου δεν θα είναι έτοιμο το πλωτό λιμάνι να δεχθεί την ανθρωπιστική βοήθεια. Άρα οι Ισραηλινοί θα έχουν κερδίσει τουλάχιστον 70 ημέρες. Απορρίπτοντας στο μεσοδιάστημα όλες τις πρωτοβουλίες ξένων χωρών για εκεχειρία.
Πυρά και λεηλασίες στις αυτοκινητοπομπές
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναγκάστηκε να διακόψει τις χερσαίες παραδόσεις αφού οι αυτοκινητοπομπές του δέχθηκαν πυρά και λεηλασίες. Και πλέον ο μόνος... δρόμος είναι ρίξεις πακέτα από τον ουρανό. Όμως μόνο την Παρασκευή, υπήρξαν αναφορές ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώση πακέτου βοήθειας, όταν το αλεξίπτωτό του δεν άνοιξε σωστά.
Την Κυριακή ΗΠΑ και η Ιορδανία πραγματοποίησαν νέες από αέρος ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός έριξε με αλεξίπτωτο περισσότερα από 11.500 γεύματα. Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανέφερε πως οι τελευταίες ρίψεις βοήθειας από αεροπλάνα πραγματοποιήθηκαν πάνω από το βόρειο τμήμα της Γάζας και περιελάμβαναν ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά και φαγητά σε κονσέρβες. Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ έχουν ρίξει από αέρος περισσότερα από 135.000 γεύματα αυτόν τον μήνα. Όμως για πόσους αρκούν αυτά τα τρόφιμα;
Την ίδια ώρα, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι όσοι υποφέρουν στη Γάζα δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ.
Η αναχώρηση του πλοίου από την Κύπρο για την Γάζα
Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η αναχώρηση του σκάφους με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ακριβής ώρα δεν θα κοινοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.
«Η υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής της πρωτοβουλίας Αμάλθειας βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, και σε επίσημη συνεννόηση με το Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης στο ΚΥΠΕ απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα.
Πρόσθεσε ότι «η αναχώρηση του φορτίου σύμφωνα και με τις ενέργειες του φορέα εκτέλεσης της αποστολής αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, η ακριβής ώρα του οποίου δεν θα κοινοποιηθεί για λόγους ασφαλείας». Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «έχει ήδη γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του φορτίου από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με όλα τα πρωτόκολλα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό».
Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους με στόχο την επίτευξη μιας αξιόπιστης διόδου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».
Πώς θα φτάσει με ασφάλεια στην ακτή η βοήθεια;
Από την πλευρά της η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει μια νέα θαλάσσια διαδρομή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να επιτραπεί ο απόπλους βοήθειας απευθείας από την Κύπρο - την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ στη Γάζα. Το πλοίο, Open Arms, ανήκει στην ομώνυμη ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση, ενώ τα τρόφιμα στο πλοίο παρέχονται από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς δεν είναι σαφές πώς θα φτάσει με ασφάλεια στην ακτή η όποια βοήθεια παραδοθεί δια θαλάσσης πριν κατασκευαστεί η προβλήτα στις ΗΠΑ. Η Γάζα δεν διαθέτει λειτουργικό λιμάνι και τα γύρω ύδατα είναι πολύ ρηχά για μεγάλα πλοία.
Ωστόσο, ο Όσκαρ Καμπς, ιδρυτής της Open Arms, δήλωσε στο Associated Press ότι στο σημείο προορισμού - το οποίο παραμένει μυστικό - μια ομάδα της World Central Kitchen έχει κατασκευάσει μια προβλήτα για να υποδεχθεί τη βοήθεια.
Το Ισραήλ χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τον ωκεανό και δήλωσε ότι η βοήθεια θα παραδοθεί αφού διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας στην Κύπρο "σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα". Τι εννοεί άραγε και τι θα γίνει σε περίπτωση που το πλοίο δεν περάσει τους ελέγχους του Ισραήλ; Η πείνα δυστυχώς δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, και BBC