Ένα αρχαίο δίκτυο φρεατίων που διατρέχει την υπόγεια Πομπηία, είναι σε τόσο καλή κατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα, σημειώνουν ειδικοί.
Πρόκειται για αγωγούς ομβρίων συνολικού μήκους περίπου 500 μέτρων και διαμέτρου αρκετά μεγάλης ώστε να χωρά έναν άνθρωπο, που ελάχιστα πλήγηκαν όταν η πόλη θάφτηκε από ηφαιστειακή τέφρα, μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ. Οι ειδικοί που εξερεύνησαν το υπόγειο αυτό αποχετευτικό δίκτυο, διαπίστωσαν πως πρόκειται για εντελώς λειτουργικό σύστημα.
«Οι είσοδοι των φρεατίων ήταν μπλοκαρισμένες, ωστόσο, από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε σήμερα προβλήματα με τις πλημμύρες, θα αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε ξανά» τόνισε ο Μάσιμο Οσάνα, διευθυντής της αρχαιολογικής αυτής περιοχής, συμπληρώνοντας: «Και το γεγονός πως μπορούμε σήμερα να τα χρησιμοποιήσουμε, είναι απόδειξη των άριστων δεξιοτήτων μηχανικής της εποχής».
Το σύστημα φρεατίων βρίσκεται περίπου τρία μέτρα κάτω από τη Ρωμαϊκή Αγορά, ενώ οι τεχνίτες της εποχής έκαναν χρήση της φυσικής κλίσης της πλαγιάς όπου ήταν χτισμένη η πόλη. Οι αγωγοί ομβρίων είχαν ανακαλυφθεί τον περασμένο αιώνα κατά τη διάρκεια ανασκαφών και πάνω τους έχουν «σκοντάψει» έκτοτε οι εργαζόμενοι ηλεκτρισμού κατά τις εργασίες τους.
Για πρώτη φορά όμως τώρα τα υπόγεια αυτά δίκτυα εξερευνήθηκαν, στο πλαίσιο μίας νέας εκστρατείας έρευνας και ανασκαφών στην Πομπηία που έχει φέρει στο φως απίθανες ανακαλύψεις μωσαϊκών και νωπογραφιών. Επόμενο βήμα, να εξερευνηθεί ένα ανάλογο και περίπου ίδιου μήκους, δίκτυο φρεατίων που υπάρχει κάτω από το θέατρο της πόλης.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Οσάνα, για την κατασκευή των αγέραστων αυτών φρεατίων, τα εύσημα δεν αποδίδονται μονάχα στους Ρωμαίους: «Χρονολογούνται από την προρωμαϊκή Πομπηία, περί τον 3ο αιώνα π.Χ, όταν η πόλη κατοικείτο από τους Σαμνίτες και ίσως ακόμη παλιότερα από τον 6ο π.Χ αιώνα και τους Ετρούσκους. Παρόλα αυτά, σίγουρα οι Ρωμαίοι αναβάθμισαν το δίκτυο φρεατίων».
Στη Ρώμη, βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε λειτουργία το περίφημο Cloaca Maxima, ένα τεράστιο δίκτυο φρεατίων της Ρωμαϊκής εποχής ενώ το Aqua Virgo, το τεχνητό κανάλι 21 χιλιομέτρων που ξεκινά από τα προάστια της Ρώμης, ακόμα και σήμερα τροφοδοτεί με νερό την Φοντάνα ντι Τρέβι.
Με πληροφορίες από Times
σχόλια