Εκατοντάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο στη Λισαβόνα για να διαμαρτυρηθούν κατά των νομοσχεδίων, τα οποία προβλέπουν τη νομιμοποίηση της ευθανασίας.
«Νομίζω ότι η ζωή είναι ένα απαράβατο αγαθό, η ανθρώπινη ζωή έχει μια απαράβατη αξία, που θεωρείται κάτι το ιερό από το Σύνταγμά μας» είπε ο 21χρονος διαδηλωτής κατά της ευθανασίας Φραντσίσκο Γκιμάραες στο Reuters.
«Ναι στη ζωή, όχι στον θάνατο» φώναζαν οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν πανό με τα συνθήματα «πρώτα η ζωή» και «μην σκοτώνεις, θεράπευσε!».
Εντός του κοινοβουλίου, οι βουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί των νομοσχεδίων που έχουν καταθέσει πέντε πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Δεδομένης της υφιστάμενης σύνθεσης του πορτογαλικού κοινοβουλίου, τουλάχιστον ένα από τα νομοσχέδια είναι πιθανό να εγκριθεί. Εφόσον «περάσει» επί της αρχής, θα συζητηθεί λεπτομερώς στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων του κοινοβουλίου που μπορεί να το τροποποιήσει.
Το συντηρητικό κόμμα CDS-PP και η Καθολική Εκκλησία ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ευθανασία, εφόσον το νομοσχέδιο πάρει το πράσινο φως των βουλευτών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, συντηρητικός ο ίδιος, θα μπορούσε, επίσης, να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο και να το στείλει πίσω στο κοινοβούλιο.
Και οι πέντε προτάσεις είναι σχεδόν παρεμφερείς, με όλα τα κόμματα να συμφωνούν στο ότι μονάχα εκείνοι που είναι άνω των 18 ετών, που δεν πάσχουν από κάποια πνευματική ασθένεια, μπορούν να ζητήσουν να υποβληθούν σε ευθανασία, εφόσον είναι στο τελευταίο στάδιο, υποφέρουν από «αφόρητους» πόνους και «δεν υπάρχει ελπίδα ίασης».
Τον Μάιο του 2018 το πορτογαλικό κοινοβούλιο απέρριψε με πολύ μικρή διαφορά, πέντε ψήφων, σειρά νομοσχεδίων που αφορούσαν την ευθανασία.
«Όλες οι προτάσεις θα εγκριθούν, καθώς έχουμε τώρα μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θετικά διακείμενη προς την αποποινικοποίηση της ευθανασίας», διατύπωσε την εκτίμηση ο Μπρούνο Μάια, νευρολόγος και επικεφαλής ενός κινήματος υπέρ του «δικαιώματος να πεθαίνει κανείς με αξιοπρέπεια».
Εάν καρποφορήσει η νομοθετική αυτή διαδικασία, η Πορτογαλία θα είναι η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που θα νομιμοποιεί την ευθανασία μετά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP
σχόλια