Η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαταράξει τα συστήματα υγείας σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα δεδομένα από 105 χώρες συλλέχθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.
Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, μεταξύ άλλων, πολλά από τα ιατρικά ραντεβού ρουτίνας και τις εξετάσεις ακυρώθηκαν ενώ η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά τον τομέα των θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας κατά το καρκίνου.
Οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος ανέφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, τις πιο σοβαρές δυσκολίες.
Παράλληλα, στις περισσότερες από τις μισές χώρες, επηρεάστηκε ο τομέας της αντισύλληψης και ο οικογενειακός προγραμματισμός σε ποσοστό 68% καθώς και η θεραπεία των ψυχικών διαταραχών σε ποσοστό 61%.
Η θεραπεία κατά του καρκίνου δε, επηρεάστηκε σε ποσοστό 55% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με την έρευνα, στο ένα τέταρτο των χωρών επηρεάστηκαν και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Οι χώρες ανέφεραν επίσης διαταραχές στη διάγνωση και τη θεραπεία της ελονοσίας (46%), την ανίχνευση και θεραπεία περιπτώσεων φυματίωσης (42%) και την αντιρετροϊκή θεραπεία (32%).
Παράλληλα, ορισμένοι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, όπως η οδοντιατρική περίθαλψη και η αποκατάσταση, ενδέχεται να έχουν ανασταλεί σκόπιμα σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρωτόκολλα ενώ η διακοπή πολλών άλλων υπηρεσιών, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν μερικές από τις προτεινόμενες από τον ΠΟΥ στρατηγικές για τον μετριασμό της διακοπής των υπηρεσιών, όπως η μετάβαση σε διαδικτυακές διαβουλεύσεις με τους ασθενείς, οι αλλαγές στις πρακτικές συνταγογράφησης, η αλυσίδα εφοδιασμού και οι στρατηγικές ενημέρωσης για τη δημόσια υγεία.
Με πληροφορίες του WHO/BBC
σχόλια