Βαθαίνει η ρήξη μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την επίθεση του Αμερικανού προέδρου, που αποκάλεσε «μέτριο κωμικό και δικτάτορα» τον Ουκρανό ομόλογό του.
Οι επιθέσεις του έγιναν αφότου ο Ζελένσκι, αντιδρώντας στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία που έγιναν στη Σαουδική Αραβία και από τις οποίες αποκλείστηκε το Κίεβο, είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «ζει σε έναν χώρο παραπληροφόρησης» που κυβερνάται από τη Μόσχα.
Μιλώντας σε μια επενδυτική συνάντηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία στη Φλόριντα, ο Τραμπ είπε ότι το μόνο πράγμα στο οποίο ο Ζελένσκι «ήταν πολύ καλός ήταν να παίζει τον Τζο Μπάιντεν». Η αποστροφή του περί «δικτάτορα» προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος είπε ότι «είναι απλώς λάθος και επικίνδυνο να αρνείται κανείς τη δημοκρατική νομιμότητα του προέδρου Ζελένσκι».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ κατέστησε σαφές ότι υποστήριξε τον Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο. Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Στάρμερ «εξέφρασε την υποστήριξή του στον Πρόεδρο Ζελένσκι ως δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της Ουκρανίας». Ήταν «απόλυτα λογικό να ανασταλούν οι εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Ρωσία και την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ. Είπε ότι είναι κρίσιμο η συζήτηση - και η συνολική συνεργασία με τις ΗΠΑ - να παραμείνει εποικοδομητική. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζελένσκι είπε ότι η ειρήνη θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλής με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η πενταετής θητεία του Ζελένσκι επρόκειτο να λήξει τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022 και οι εκλογές αναστέλλονται. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον επέκρινε επίσης τη χρήση της λέξης «δικτάτορας» από τον Τραμπ, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε τα σχόλια «παράλογα»: «Αν κοιτάξεις τον πραγματικό κόσμο αντί να κάνεις tweet συνέχεια, τότε ξέρεις ποιος στην Ευρώπη ζει υπό συνθήκες μιας δικτατορίας: οι άνθρωποι στη Ρωσία, οι άνθρωποι στη Λευκορωσία», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Μιλώντας στη Φλόριντα, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ζελένσκι «δικτάτορα», λίγες ώρες αφότου χρησιμοποίησε την ίδια λέξη σε μια ανάρτηση του Truth Social για τον Ουκρανό πρόεδρο. «Αρνείται να έχει εκλογές. Είναι χαμηλά στις πραγματικές δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία. Πώς μπορείς να είσαι ψηλά με κάθε πόλη που γκρεμίζεται;», είπε ο Τραμπ.
Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθειά του να πάρει ορυκτά σπάνιων γαιών από την Ουκρανία, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ζελένσκι ότι «έσπασε τη συμφωνία». Η ομιλία του απηχούσε τη διατύπωσή του στην ανάρτηση του Truth Social, όπου ο Τραμπ είπε ότι ο Ζελένσκι «έκανε απαίσια δουλειά, η χώρα του έχει καταρρεύσει και ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ έχουν πεθάνει αναίτια». Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ «διαπραγματεύονταν με επιτυχία τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία», είπε.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η ανάρτηση του Τραμπ ήταν άμεση απάντηση στα σχόλια περί «παραπληροφόρησης» του Ζελένσκι.
Την Τρίτη Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τις πρώτες τους υψηλού επιπέδου, πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε στο BBC ότι η Ρωσία «ανοίγει σαμπάνια αυτή τη στιγμή» ως απάντηση στα σχόλια του Τραμπ.
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ένας απολύτως νόμιμος πρόεδρος», είπε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογές με στρατιωτικό νόμο».
Ο πόλεμος των λέξεων ξεκίνησε με τα σχόλια που έκανε ο Τραμπ την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα, όταν κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο. Ο Τραμπ ρωτήθηκε από το BBC News ποιο ήταν το μήνυμά του στους Ουκρανούς που μπορεί να αισθάνονται προδομένοι, στην οποία απάντησε: «Ακούω ότι είναι αναστατωμένοι που δεν έχουν θέση, καλά, είχαν μια θέση για τρία χρόνια και πολύ καιρό πριν από αυτό. Αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί πολύ εύκολα».
«Δεν έπρεπε να το ξεκινήσετε ποτέ. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία», πρόσθεσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στους Ουκρανούς. Ο Τραμπ δεν ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Στη συνέχεια, την Τετάρτη, ο Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο: «Βλέπουμε πολλή παραπληροφόρηση και προέρχεται από τη Ρωσία. Με όλο τον σεβασμό στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως ηγέτη... ζει σε αυτόν τον χώρο παραπληροφόρησης». Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τον Πούτιν να ξεφύγει από την πολυετή απομόνωση».
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με την επιλογή να είναι «με τον Πούτιν ή με την ειρήνη» και ανακοίνωσε ότι θα συναντούσε τον απεσταλμένο της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, την Πέμπτη.
Νωρίτερα, ο Ζελένσκι απέρριψε επίσης τις προσπάθειες του Τραμπ να αποκτήσει πρόσβαση στα σπάνια ορυκτά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν προσφέρθηκαν εγγυήσεις ασφαλείας ως αντάλλαγμα.
Ο Τραμπ προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα με τη δημοτικότητα του Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ποσοστό αποδοχής μόνο 4%. Ωστόσο, το BBC Verify αναφέρει ότι η δημοσκόπηση που διεξήχθη αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι το 57% των Ουκρανών δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον πρόεδρο.
Στην εκρηκτική ανάρτησή του στο Truth Social της Τετάρτης, ο Τραμπ έβαλε στόχο και την Ευρώπη, λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «πολύ πιο σημαντικός για την Ευρώπη από ό,τι για εμάς». «Έχουμε έναν μεγάλο, όμορφο ωκεανό ως σύνορο», είπε. Η Ευρώπη «απέτυχε να φέρει ειρήνη» στην περιοχή, πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε επίσης σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι θα συναντήσει τον Τραμπ «με χαρά».
Από την πλευρά της, η ΕΕ είπε ότι θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν το ρωσικό αλουμίνιο και δεκάδες πλοία που είναι ύποπτα για παράνομη μεταφορά πετρελαίου. Θα αποσυνδέσουν επίσης περισσότερες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift και θα απαγορεύσουν σε περισσότερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να εκπέμπουν στην Ευρώπη.
Με πληροφορίες από BBC