Η αστυνομία στην Αργεντινή συνέλαβε ένα πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο οποίος πέρασε περισσότερα από 40 χρόνια ως καταζητούμενος της ιταλικής δικαιοσύνης για εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ως μέλος της οργάνωσης.
Ο Λεονάρντο Μπερτουλάτσι ζούσε επί 20 χρόνια στην Αργεντινή ως πρόσφυγας, καθεστώς που έχασε υπό τη διακυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου της χώρας, Χαβιέρ Μιλέι. O Μπερτουλάτσι, 65 ετών, είχε καταδικαστεί ερήμην σε 27 χρόνια φυλάκισης και Ιταλοί αστυνομικοί ήταν παρόντες στο Μπουένος Άιρες κατά τη σύλληψή του.
Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες -οργάνωση που ίδρυσε το 1973 ο Ρενάτο Κούρτσο, εμπνεόμενη από τη μαρξιστική και λενινιστική ιδεολογία- ήταν υπεύθυνες για δεκάδες θανάτους σε βίαιες επιθέσεις κατά τη διάρκεια των «Χρόνων του Μολύβδου» στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970 και του 1980, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και δολοφονίας του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, Άλντο Μόρο.
«Ο Μπερτουλάτσι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα που υπονόμευσαν τις δημοκρατικές αξίες και τις ζωές πολλών θυμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Αργεντινής. Καταζητούμενος από το 1980, ο Μπερτουλάτσι κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του στην απαγωγή του ναυτικού μηχανικού, Πέρο Κόστα, στη Γένοβα τον Ιανουάριο του 1977.
Ο Κόστα, μέλος μιας από τις πλουσιότερες εφοπλιστικές οικογένειες της Γένοβας, απήχθη κοντά στο σπίτι του στο Καστελέτο, με δύο ένοπλους άνδρες να τον αρπάζουν και να τον σπρώχνουν στη θέση του συνοδηγού ενός Fiat 132. Αρχικά, ζητήθηκαν λύτρα ύψους 10 δισ. λιρών, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Κόστα οδήγησαν σε μείωση της απαίτησης σε 1,5 δισ. λιρών. Η πληρωμή έγινε και ο Κόστα απελευθερώθηκε στις αρχές Απριλίου 1977, δεμένος χειροπόδαρα.
Ο Μπερτουλάτσι βρισκόταν στο επίκεντρο μιας περίπλοκης νομικής κατάστασης που του επέτρεπε να ζει ως ελεύθερος άνθρωπος, παρά το γεγονός ότι καταζητείτο στην Ιταλία και όλοι γνώριζαν πού βρισκόταν. Συνελήφθη το 2002 στο Μπουένος Άιρες μετά από κοινή έρευνα με την Ιντερπόλ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος οκτώ μήνες αργότερα, επειδή οι ιταλικές δίκες του είχαν διεξαχθεί ερήμην, εμποδίζοντας την έκδοσή του.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζα Μελόνι, εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη στις αρχές της Αργεντινής» για τη σύλληψη. Αυτή, κατά την ακροδεξιά πολιτικό «αντανακλά τη δέσμευση της Αργεντινής υπέρ των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και δείχνει στον κόσμο την σθεναρή απόφαση να μη ζούμε με ατιμώρητους δολοφόνους», ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Ασφαλείας της Αργεντινής.
*Με πληροφορίες από AFP, Guardian