Για πρώτη φορά στο Παρίσι οι υγειονομικές αρχές απολύμαναν πολλές περιοχές προκειμένου να εξοντώσουν τα κουνούπια -τίγρεις.
Το πρωί της Πέμπτης οι δρόμοι στο νοτιοανατολικό Παρίσι έκλεισαν και ζητήθηκε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση παρασίτων. Συγκεκριμένα, ψέκασαν με εντομοκτόνο δένδρα, χώρους πρασίνου και άλλα σημεία στα οποία αναπαράγονται κουνούπια.
«Ήταν η πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία», δήλωσε στην τηλεόραση BFM η αντιδήμαρχος του Παρισιού Ανν Σούιρις, υπεύθυνη για την υγεία. «Η νότια Γαλλία πλήττεται από κουνούπια "τίγρεις" εδώ και μερικά χρόνια».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο που θα γίνει μεγαλύτερος», δήλωσε στο AFP τον Απρίλιο η Μαρί-Κλερ Πάτι, επικεφαλής της μονάδας παρακολούθησης ασθενειών στον οργανισμό δημόσιας υγείας Sante Publique.
Τι ασθένειες μεταφέρει το κουνούπι «τίγρης»
Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα κουνούπια «τίγρεις» είναι αρκετές, ενώ έχει παρατηρηθεί πως η εξάπλωσή τους είναι ταχεία στη βόρεια Ευρώπη, κάτι που ενισχύθηκε από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, το κουνούπι «τίγρης» μπορεί να μεταφέρει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του τσικουνγκούνια και του ζίκα.
Ο περιφερειακός υγειονομικός φορέας της πρωτεύουσας, ARS Ile-de-France, δήλωσε ότι η περιοχή στην οποία επικεντρώθηκε η απολύμανση ήταν 150 μέτρα γύρω από το σπίτι ενός ατόμου, ο οποίος είχε προσβληθεί από δάγκειο πυρετό κατά τη διάρκεια ταξιδιού. «Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του δάγκειου πυρετού μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος», αναφέρθηκε από την πλευρά του υγειονομικού φορέα.
Μια δεύτερη επιχείρηση απολύμανσης ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Πέμπτης στο προάστιο Colombes, βορειοανατολικά του κεντρικού Παρισιού, αφού ένα δεύτερο άτομο νόσησε από δάγκειο πυρετό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στο εξωτερικό.
Πώς η κλιματική αλλαγή «ευνοεί» το κουνούπι «τίγρης»
Το κουνούπι τίγρης, γνωστό και ως Aedes albopictus, έφθασε στη νότια Ευρώπη την πρώτη δεκαετία του αιώνα και έκτοτε κατευθύνεται με ταχείς ρυθμούς προς τα βόρεια, εγκαθιδρύοντας τον ιό στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι έχει ευδοκιμήσει στην ήπειρο -σε κάποιο βαθμό- λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο θερμότερος καιρός μειώνει την περίοδο επώασης των αυγών του, ενώ οι χειμώνες δεν είναι πλέον αρκετά κρύοι για να σκοτώσουν τα παράσιτα.
Με πληροφορίες από Guardian