Οι αρχές στο Μάντισον του Ουισκόνσιν έδωσαν στη δημοσιότητα την ταυτότητα των δύο θυμάτων από τους πυροβολισμούς σε σχολείο.
Πρόκειται για μια μαθήτρια και μια δασκάλα. Τα θύματα ταυτοποιήθηκαν ως η 42χρονη Έριν Γουέστ και η 14χρονη Ρούμπι Βεργκάρα. Τα ονόματα των θυμάτων δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον ιατροδικαστή της κομητείας Dane.
The medical examiner in Madison, Wisconsin, has identified the two victims who lost their lives in this week’s shooting at Abundant Life Christian School.
— Crime With Bobby (@CrimeWithBobby) December 19, 2024
The victims were 14-year-old Rubi P. Vergara, a student from Madison, and 42-year-old Erin M. West, a resident of DeForest,… pic.twitter.com/1JeXhgnx3f
Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο που έχει ταρακουνήσει τις ΗΠΑ, όταν η 15χρονη Νάταλι «Σαμάνθα» Ράπνοου πυροβόλησε και σκότωσε μια συμμαθήτριά της και μια δασκάλα ενώ τραυμάτισε άλλα έξι άτομα σε ένα μικρό ιδιωτικό χριστιανικό σχολείο τη Δευτέρα, προτού αυτοκτονήσει.
Πυροβολισμοί σε σχολείο στις ΗΠΑ: Τι σημαίνει το σύμβολο που ανάρτησε η 15χρονη πριν ανοίξει πυρ
Αμέσως πριν ανοίξει πυρ, η Νάταλι «Σαμάνθα» Ράπνοου, όπως ήταν το όνομά της, ανάρτησε στα social media μία φωτογραφία, στην οποία φαίνεται να σχηματίζει το σήμα του OK με τα δάχτυλα της. Ωστόσο, παρότι η συγκεκριμένη χειρονομία μπορεί να φαντάζει αθώα, έχει χαρακτηριστεί «σύμβολο μίσους», καθώς τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί από την αμερικανική ακροδεξιά.
Η χειρονομία με το δάχτυλο και τον αντίχειρα - που είναι επίσης ένα δημοφιλές emoji - χρησιμοποιείται από ορισμένους ως «ειλικρινής έκφραση της λευκής υπεροχής», σύμφωνα με την Anti-Defamation League (ADL), μια εβραϊκή μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Βέβαια, ο θεσμός κατά του μίσους υπογραμμίζει ότι στη συντριπτική πλειονότητά των περιπτώσεων, η χειρονομία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να εκφράσει κανείς ότι είναι εντάξει. Ως εκ τούτου, «πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα για την πρόθεση πίσω από κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει τη χειρονομία».
Στην περίπτωση της Νάταλι «Σαμάνθα» Ράπνοου, όμως, είναι πιθανό να ανάρτησε τη φωτογραφία με τη χειρονομία γνωρίζοντας ότι μπορεί να θεωρηθεί και νεοναζιστικό σύμβολο.
Πυροβολισμοί σε σχολείο στις ΗΠΑ: Το χρονικό
Οι πυροβολισμοί στο χριστιανικό σχολείο Abundant Life στην πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 11 π.μ. και περιορίστηκαν σε μια αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου Κ-12 που χρησιμοποιούνταν ως αίθουσα μελέτης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ ο αρχηγός της αστυνομίας Σον Μπαρνς αναγνώρισε τη δράστιδα ως Natalie Rupnow, η οποία, όπως είπε, χρησιμοποιούσε το όνομα Σαμάνθα.
Το πρόσωπο που άνοιξε πυρ «ταυτοποιήθηκε» και ήταν η 15χρονη, εξήγησε ο Σον Μπαρνς, αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη, ο ίδιος πρώην εκπαιδευτικός. «Ήταν μαθήτρια του σχολείου και τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι είναι νεκρή εξαιτίας τραύματος από σφαίρα που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της», πρόσθεσε. Η έφηβη χρησιμοποίησε πιστόλι και προφανώς πέθανε από αυτοτραυματισμό, δήλωσε ο Μπαρνς. Εκτός από τον μαθητή και τον καθηγητή που σκοτώθηκαν, έξι άλλοι τραυματίστηκαν. Δύο μαθητές φέρουν «απειλητικά για τη ζωή τους τραύματα», είπε.
Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται αστυνομική πηγή, η 15χρονη αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα και τα είχε διατυπώσει σε γραπτό κείμενο. Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, να έχει βρεθεί ένα «μανιφέστο», ωστόσο οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, η ανήλικη δράστης, η οποία τελικά αυτοκτόνησε με το όπλο που είχε μαζί της, φέρεται να ανήρτησε μια φωτογραφία μέσα από τουαλέτα του σχολείου.