Ως «μαριονέτα στα χέρια του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι» χαρακτηρίζεται η ευρωπαϊκή δημοκρατία από την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς του Qatargate.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, επικαλούμενο τα πρακτικά των καταθέσεων του Φραντσέσκο Τζόρτζι κάνει λόγο για στημένη ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο με τον ίδιο τον Παντσέρι «να γράφει στους ευρωβουλευτές» τις ερωτήσεις που θα έκαναν στον Καταριανό αξιωματούχο.
«Στα έγγραφα της έρευνας για το QatarGate, υπάρχει η ιστορία μιας ιδιαίτερα κακής ημέρας, επειδή η ευρωπαϊκή δημοκρατία έγινε μαριονέτα στα χέρια του Παντσέρι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Είναι 14 Νοεμβρίου 2022 όταν ο Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ-Μαρί, υπουργός Εργασίας του Κατάρ, εμφανίζεται ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πείσει τους ευρωβουλευτές ότι η κατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ντόχα έχει αλλάξει σημαντικά και ότι, επομένως, το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να διεξαχθεί κανονικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Παντσέρι είχε προετοιμάσει όχι μόνο την ομιλία του υπουργού αλλά είχε δουλέψει και πάνω στα ερωτήματα που έπρεπε να θέσουν ορισμένοι ευρωβουλευτές ανάμεσά τους οι «Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοτζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα».
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, είπε όλα όσα συνέβησαν σε μια από τις ανακρίσεις ξεκαθαρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η «κλίκα»: «Η συνεργασία άρχισε στις αρχές του 2019. Καθορίσαμε τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ [...] ήταν μετρητά».
Αναφερόμενος στην ομιλία της 14ης Νοεμβρίου είπε μεταξύ άλλων: «Η ομιλία επρόκειτο να διαρκέσει περίπου οκτώ λεπτά με δυνατότητα απάντησης σε ερωτήσεις βουλευτών. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες της ομιλίας, αλλά ο στόχος ήταν να επισημανθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε κάνει το Κατάρ. Μιλήσαμε επίσης για το πώς να απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες δηλώσεις για τους ομοφυλόφιλους από αξιωματούχους του Κατάρ».
«Η ομιλία υποτίθεται ότι υπογράμμιζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ευρωπαϊκών αρχών, τονίζοντας την επίθεση στο Κατάρ, παρόλο που είναι η μόνη χώρα του Κόλπου που έδειξε ένα ορισμένο άνοιγμα σε ένα συγκεκριμένο είδος θεμάτων», αναφέρει ο Τζόρτζι στην κατάθεση.
«Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι της ημέρας ήταν άλλο. Το Κατάρ γνώριζε ότι αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα ήταν οι ερωτήσεις. Φοβήθηκαν αντιφάσεις σε σχέση με κάποια θέματα σε μια τόσο σημαντική στιγμή για αυτούς όπως η παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου».
«Το ενδιαφέρον μας», λέει ο Τζιόρτζι «ήταν να φέρουμε τη συζήτηση εκεί όπου μας ενδιέφερε. Ειπώθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο εάν, εκτός από την ομιλία, προετοιμάζονταν εκ των προτέρων και ερωτήσεις [...]Το κομμάτι της συζήτησης ήταν το πιο δύσκολο». «Ο Παντσέρι ρύθμισε τις ερωτήσεις ορισμένων βουλευτών, ειδικά της Μορέτι», σημείωσε η βελγική εισαγγελία.