Φόρο τιμής ενόψει της επετείου των 50 ετών από την αποστολή του Apollo11 στη Σελήνη αποτίουν ΗΠΑ και Ρωσία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο τους δύο εν ζωή αστροναύτες της αποστολής Apollo 11, τον Μπαζ Όλντριν και τον Μάικλ Κόλινς, ενόψει της αυριανής επετείου των 50 ετών από την πρώτη προσσελήνωση ανθρώπων στο φεγγάρι.
«Αύριο είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα. Πενήντα χρόνια αφότου υψώσαμε μια ωραία αμερικανική σημαία στη Σελήνη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα της ξαναδώσουμε την αίγλη της. Είναι ωραίο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη και διοικητής της αποστολής Apollo 11, πέθανε το 2012. Οι γιοι του, Έρικ και Μαρκ, μαζί με τις οικογένειές τους, ήταν επίσης παρόντες στο Οβάλ Γραφείο. Ο Μπαζ Όλντριν, 89 ετών σήμερα, πάτησε στη Σελήνη λίγο μετά τον Άρμστρονγκ. Όσο για τον Μάικλ Κόλινς, 88 ετών, παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, πάνω στην άκατο διακυβέρνησης με την οποία επέστρεψε η ομάδα στη Γη. Η εκτόξευση έγινε στις 16 Ιουλίου 1969 και ο Άρμστρονγκ με τον Όλντριν προσσεληνώθηκαν στις 20 Ιουλίου, χρησιμοποιώντας τη σεληνιακή άκατο.
Η αυριανή επέτειος θα γιορταστεί ιδιαίτερα στο Χιούστον όπου βρισκόταν η αίθουσα ελέγχου της NASA, στο διαστημικό κέντρο Τζόνσον.
«Εξαίρετο ραντεβού με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ! Μιλήσαμε για το μέλλον της Αμερικής στο διάστημα, για τον τρόπο που θα ξεπεράσουμε τις διαστημικές προκλήσεις και την ανάγκη να συνεχίσουμε να εξερευνούμε πέρα από τον ορίζοντα», έγραψε στο Twitter ο Μπαζ Όλντριν. «Ας διαφυλάξουμε το μεγαλείο της Αμερικής στο διάστημα», κατέληξε.
Στη Ρωσία, οι αστροναύτες του διαστημοπλοίου Soyuz MC-13, το οποίο θα εκτοξευθεί το Σάββατο από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ θα φέρουν ένα διακριτικό στη διαστημική στολή τους που θα μνημονεύει την ιστορική προσσελήνωση του Apollo 11 πριν από 50 χρόνια.
Την δήλωση αυτή έκανε ο αστροναύτης της Λούκα Παρμιτάνο (ESA) Λούκα Παρμιτάνο.
«Στο δεξί μέρος των διαστημικών μας στολών υπάρχει ένα διακριτικό που θα μνημονεύει την ιστορική αποστολή του Apollo 11. Αν παρατηρήσετε μάλιστα προσεκτικά, θα διαπιστώσετε μια μεγάλη ομοιότητα με το διακριτικό που έφεραν τα μέλη του πληρώματος του Apollo 11. Στο διακριτικό μπορείτε να διακρίνετε τον αστερισμό του Αετού, τη Σελήνη και τη Γη, καθώς και τρία αστέρια, που απεικονίζουν τον λατινικό αριθμό 50» είπε ο Παρμιτάνο.
Το ότι δεν υπάρχουν ονόματα των αστροναυτών πάνω στα διακριτικά, είπε ο Παρμιτάνο , όπως δεν υπήρχαν και στα μέλη του πληρώματος του Apollo 11, σημαίνει ότι όπως η επιτυχία της αποστολής εκείνης ανήκε σε όλη της ανθρωπότητα έτσι και η επιτυχία της αποστολής αυτής ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.
Ο Λούκα Παρμιτάνο, κατέληξε λέγοντας, ότι για τον ίδιο ήταν απρόσμενο το ότι η ημερομηνία της αποστολής του Soyuz MC-13 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) συνέπεσε με την αποστολή του Apollo 11 στην Σελήνη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1969.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ TASS /AFP
σχόλια