Ένα ακόμη πλήγμα κατά της ήδη «κυνηγημένης» στη Ρωσία ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ετοιμάζεται να επιφέρει η κυβέρνηση της χώρας.
Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για να θέσει εκτός νόμου το «διεθνές ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα» ως «εξτρεμιστικό».
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι αρχές εντόπισαν «σημάδια και εκδηλώσεις εξτρεμιστικού χαρακτήρα» στις «δραστηριότητες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος που δραστηριοποιείται» στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της «υποκίνησης κοινωνικής και θρησκευτικής διχόνοιας». Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έχει προγραμματίσει ακρόαση για την εξέταση της αγωγής για τις 30 Νοεμβρίου, ανέφερε το υπουργείο.
Δεν ήταν άμεσα σαφές τι ακριβώς θα σημαίνει για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Ρωσία, το ενδεχόμενο το Ανώτατο Δικαστήριο συνταχθεί με το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αλλά η κίνηση αυτή καθαυτή αποτελεί το τελευταίο, και μακράν το πιο δραστικό, βήμα στη δεκαετή καταστολή των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Ρωσία που εξαπολύθηκε υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει θέσει τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» ως ακρογωνιαίο λίθο της διακυβέρνησής του.
Το χρονικό της επίθεσης στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
Η καταστολή, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, ψαλίδισε αργά, αλλά σταθερά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Το 2013, το Κρεμλίνο υιοθέτησε τον πρώτο νόμο που περιόριζε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Είναι γνωστός ως νόμος περί «γκέι προπαγάνδας», που απαγόρευε την απεικόνιση «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ανηλίκων.
Κατόπιν η κυβέρνηση Πούτιν απαγόρευσε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Το 2022, μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο αύξησε τη ρητορική του για την προστασία των «παραδοσιακών αξιών». Την ίδια χρονιά, οι αρχές υιοθέτησαν επίσης νόμο που απαγόρευε την προπαγάνδα των «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ενηλίκων, απαγορεύοντας ουσιαστικά κάθε δημόσια υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Ένας άλλος νόμος που ψηφίστηκε φέτος απαγόρευσε τη διαδικασία της φυλομετάβασης. Η νομοθεσία απαγόρευσε κάθε «ιατρική παρέμβαση που αποσκοπεί στην αλλαγή του φύλου ενός ατόμου», καθώς και την νομική αλλαγή του φύλου το οποίο αναγράφεται σε επίσημα έγγραφα και δημόσια αρχεία.
Τροποποίησε επίσης τον Οικογενειακό Κώδικα της Ρωσίας, αναφέροντας τη φυλομετάβαση ως λόγο ακύρωσης ενός γάμου και προσθέτοντας όσους το είχαν κάνει αυτό στον κατάλογο των ατόμων που δεν μπορούν να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.
Με πληροφορίες από Associated Press