Ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι στάλθηκε στη Συρία για να συλλέξει όπλα βυθίστηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Μόσχα.
Δύο μέλη του πληρώματος αγνοούνται μετά την έκρηξη στο μηχανοστάσιο που βύθισε το Ursa Major μεταξύ Ισπανίας και Αλγερίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Δεκατέσσερα άλλα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ισπανία.
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε χθες ότι το πλοίο είχε σταλεί στη Συρία για να απομακρύνει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σε ανάρτησή της στο Telegram, η υπηρεσία ανέφερε ότι το πλοίο χάλασε κοντά στην Πορτογαλία, αλλά το πλήρωμα μπόρεσε «να επιδιορθώσει το πρόβλημα και να συνεχίσει μέσω της ευθείας του Γιβραλτάρ».
Τα δεδομένα εντοπισμού πλοίου από το London Stock Exchange Group (LSEG) δείχνουν ότι το πλοίο αναχώρησε από το ρωσικό λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης στις 11 Δεκεμβρίου. Τελευταία φορά εθεάθη να στέλνει σήμα στις 10.04μμ GMT τη Δευτέρα μεταξύ Αλγερίας και Ισπανίας.
Κατά την αναχώρησή του από την Αγία Πετρούπολη είχε δηλώσει ότι το επόμενο λιμάνι του ήταν το ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, ο διαχειριστής και ιδιοκτήτης του πλοίου είναι η εταιρεία SK-Yug, που ανήκει στην εταιρεία ναυτιλίας και εφοδιαστικής Oboronlogistics.
Το Κρεμλίνο είναι εδώ και καιρό σύμμαχος του Άσαντ, ο οποίος έδωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα μεσογειακό λιμάνι και μια κοντινή αεροπορική βάση στη Συρία σε αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2011.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ρωσία παρενέβη άμεσα στον εμφύλιο πόλεμο και εξαπέλυσε τις πρώτες της αεροπορικές επιδρομές στη χώρα μετά την κατάληψη της ιστορικής πόλης της Παλμύρας από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό αποδείχθηκε σημείο καμπής στη σύγκρουση.
Ένα χρόνο αργότερα, τα συριακά στρατεύματα, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ανακατέλαβαν το Χαλέπι - ένα σημαντικό πλήγμα για τους αντάρτες.
Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει αποσύρει τον στρατό της από τις γραμμές του μετώπου στη βόρεια Συρία και η απομάκρυνση του Άσαντ έχει επίσης θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον των βάσεων της Μόσχας στη χώρα - την αεροπορική βάση Hmeimim στη Λατάκεια και τη ναυτική εγκατάσταση της Ταρτούς
Με πληροφορίες από Sky News