Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι εικόνες με φασιστικούς χαιρετισμούς από μεγάλη ομάδα ατόμων σε εκδήλωση στη Ρώμη και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι καλείται να πάρει μέτρα για την ακροδεξιά.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καλείται να απαγορεύσει τις νεοφασιστικές ομάδες, αφού εκατοντάδες άνδρες εθεάθησαν να χαιρετούν φασιστικά κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Ρώμη το βράδυ της Κυριακής, γράφει το BBC. Συμμετείχαν σε μια ετήσια εκδήλωση μνήμης για τρεις ακροδεξιούς, που σκοτώθηκαν τη δεκαετία του 1970, κι οι οποίοι φέρονται ως θύματα ακροαριστερών.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε την εκδήλωση στο προσκήνιο και προκάλεσε αντιδράσεις. Σε αυτό διακρίνονται σειρές παραταγμένων μαυροφορεμένων ανδρών να τεντώνουν ψηλά το δεξί τους χέρι σε προφανή φασιστικό χαιρετισμό. Ακούγονται επίσης να φωνάζουν «Παρόντες», σε απάντηση στο κάλεσμα συγκέντρωσης «Για όλους τους πεσόντες συντρόφους», ένα σύνθημα χαρακτηριστικό της ιταλικής ακροδεξιάς.
Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να τιμήσει τη δολοφονία το 1978 τριών έφηβων της πτέρυγας νεολαίας του ακροδεξιού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI). Οι δύο πυροβολήθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του MSI στη Via Acca Larentia στη Ρώμη, ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε από την αστυνομία σε ταραχές που ακολούθησαν τους πυροβολισμούς. Κανείς δεν διώχθηκε ποτέ για τις δολοφονίες, οι οποίες έγιναν ευρέως γνωστές ως «μακελειό της Acca Larentia».
Καταδίκη των φασιστικών χαιρετισμών από τον ιταλικό πολιτικό κόσμο
Οι εικόνες από την εκδήλωση της Κυριακής καταδικάστηκαν από κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος. Η Έλι Σλάιν, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), δήλωσε ότι οι εικόνες από τη συγκέντρωση «μοιάζουν με το 1924», αναφερόμενη στην εποχή Μουσολίνι και των πολιτοφυλακών του. «Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Οι νεοφασιστικές ομάδες πρέπει να διαλυθούν, όπως ορίζει το σύνταγμα», πρόσθεσε η Σλάιν.
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ιταλικής Γερουσίας Ινιάτσιο Λα Ρούσα σχετικά με τους φασιστικούς χαιρετισμούς στην περιοχή Τουσκολάνο της Ρώμης. «Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα συνέβησαν. Είπαμε ανέκαθεν στους δικούς μας να μην παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις οι οποίες στην συνέχεια μπορεί να τύχουν υστερόβουλης εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Λα Ρούσα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Με αναφορά, δε, στο συμβάν της Κυριακής, πρόσθεσε ότι «ως δικηγόρος, παρατηρώ ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους πράξεις, όταν τιμάται η μνήμη νεκρών προσώπων» και ότι «περιμένει να εκφραστεί επί του θέματος το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας».
Σε δηλώσεις του παράλληλα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, o πρόεδρος της Γερουσίας της Ρώμης τόνισε ότι «υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που θεωρούν τον ρωμαϊκό χαιρετισμό σε κηδείες αδίκημα και κάποιες άλλες, όχι». Κατά την άποψη του Ινιάτσιο Λα Ρούσα «πρέπει να αποσαφηνιστεί το όλο θέμα από νομικής πλευράς», διότι «άλλο είναι η υπεράσπιση του φασισμού και η ανασύσταση του φασιστικού κόμματος και άλλο οι τελετές υπέρ της μνήμης των νεκρών».
Όταν ο Λα Ρούσα εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, το φθινόπωρο του 2022, στην Ιταλία μέρος του Τύπου υπενθύμισε ότι στο σπίτι του υπήρχαν προτομές του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Προτομές τις οποίες, όπως δήλωσε ο ίδιος στην συνέχεια, δώρισε σε φιλικά και συγγενικά του πρόσωπα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC, Guardian