Σαμόα: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κλείδωσε τη Βουλή, η νέα πρωθυπουργός ορκίστηκε σε σκηνή

Σαμόα: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κλείδωσε τη Βουλή, η νέα πρωθυπουργός ορκίστηκε σε σκηνή Facebook Twitter
Η Φιάμε Ναόμι Ματαάφα ορκίστηκε σε σκηνή (Φωτογραφία αρχείου Getty Images)
0

Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν στη Σαμόα, καθώς η νέα πρωθυπουργός ορκίστηκε έξω από το κοινοβούλιο, το οποίο κλείδωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση για να αποτρέψει τη μεταβίβαση εξουσίας.

 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν επέτρεψε να συνέλθει η Βουλή σήμερα, Δευτέρα και κλείδωσε την εκλεγμένη πρωθυπουργό και τους βουλευτές έξω από το κτίριο. Έτσι, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, η Φιάμε Ναόμι Ματαάφα ορίστηκε σε σκηνή, έξω από το κοινοβούλιο και το κόμμα της ανακοίνωσε μέσω των social media ότι είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας.

 

Όλα αυτά συνέβησαν περίπου ένα μήνα μετά τις εκλογές, έπειτα από τις οποίες υπήρξαν προσφυγές στη δικαιοσύνη, εκκλήσεις για επανάληψή τους και εντατικοί συνταγματικοί ελιγμοί.

 

Το HRPP, που ήταν στην εξουσία επί 39 χρόνια και το FAST που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2020 κέρδισαν από 25 έδρες. αλλά ένας ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσε τη στήριξή του στο FAST, δίνοντας στο κόμμα την πλειοψηφία.

 

Όμως, το HRPP υποστήριξε ότι δεν είχε τηρηθεί η ποσόστωση του 10% για γυναίκες βουλευτές και διόρισε άλλη μία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 26. Το Ανώτατο δικαστήριο της Σαμόα έκρινε πως επρόκειτο για λανθασμένη χρήση της ποσόστωσης.

 

Έτσι, την Κυριακή το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή να συνέλθει σήμερα η Βουλή για την ορκωμοσία. Η Ματαάφα, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του HRPP. Αποχώρησε από το κόμμα πέρυσι και τέθηκε αντιμέτωπη με τον Τουιλαέπα Σαιλέλε Μαλιελεγκαόι, τον δεύτερο μακροβιότερο πρωθυπουργό στον κόσμο, που είναι στη θέση αυτή εδώ και πάνω από 22 χρόνια.

 

Όμως, η υπηρεσιακή κυβέρνησή του ανέβαλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και κλείδωσε το κτίριο. Μετά την τελετή ορκωμοσίας, κατηγόρησε τη Ματαάφα για «προδοσία και την ύψιστη μορφή παράνομης συμπεριφοράς». Αυτή δεν είναι μία «χώρα ηλιθίων» τόνισε. «Επί σχεδόν 60 χρόνια ήμασταν ένα κυρίαρχο κράτος, τώρα φαίνεται ότι μας διοικεί η μαφία», τόνισε.

 

Από την πλευρά της η νέα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα παραμείνει στους χώρους του κοινοβουλίου, που ανήκει στον λαό. «Αν δεν μας αφήσετε να μπούμε, θα μείνουμε εδώ. Θα έρθει η ώρα που θα συναντηθούμε ξανά, εντός της Βουλής, ας το αφήσουμε στον νόμο», συμπλήρωσε.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM