Ο Μαρκ Λιούις, πετυχημένος δικηγόρος, εγκαταλείπει την Βρετανία. Απογοητευμένος από χρόνια αντισημιτικών επιθέσεων και θανατικών απειλών αποφάσισε «ως εδώ».
Ο 53χρονος δικηγόρος σχεδιάζει μια νέα ζωή στο Ισραήλ μαζί με τη σύντροφο του. Και οι δύο έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία, όμως είναι έτοιμοι να φύγουν.
«Θέλω απλά να φύγω από δω. Είναι μια σημαντική απόφαση, αλλά δεν αντέχω άλλο» λέει ο Λιούις. «Στο Ισραήλ οι άνθρωποι μπορεί να με αντιπαθούν για τις πολιτικές απόψεις μου, μπορεί να με βρίσκουν ακροδεξιό ή ακροδεξιό ή οτιδήποτε, όμως δε θα με αντιπαθούν επειδή είμαι Εβραίος».
Στο παρελθόν δύο άνθρωποι έχουν φυλακιστεί ύστερα από απειλές να τον δολοφονήσουν επειδή είναι Εβραίος. Τώρα, λέει ο Λιούις, είναι τόσο πολλές οι αντισημιτικές απειλές -από τη Δεξιά και από την Αριστερά- που σχεδόν τον έχουν κάνει αναίσθητο στο θέμα.
Η απόφαση του Λιούις και της συντρόφου του έρχεται σε μια εποχή που το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας και ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορούνται για αντισημιτισμό. Την ίδια στιγμή, τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντισημιτισμού σημειώνουν αριθμούς ρεκόρ.
Για τον Λιούις, ο Κόρμπιν είναι πιο πολύ ο καταλύτης παρά η απειλή ο ίδιος. Ο δικηγόρος θεωρεί πως «ο Κόρμπιν απλά αποκάλυψε το έδαφος και όλοι όσοι κινούνταν από κάτω του είναι το πρόβλημα».
Η Community Security Trust, μια οργάνωση που μάχεται τον αντισημιτισμό κατέγραψε 727 αντισημιτικά περιστατικά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό από τότε που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή, το 1984. Όμως, ο μεγαλύτερος αριθμός σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Η κοινότητα των Εβραίων στη Μεγάλη Βρετανία, που αριθμεί περίπου 300.000 άτομα, είναι σε αναβρασμό.
Και όλα αυτά σε μια χώρα που θεωρούνταν ασφαλής στο συγκεκριμένο θέμα. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου το 2015 υπήρξε επίθεση σε ένα εβραϊκό σουπερμάρκετ και μια γυναίκα που είχε επιζήσει από το Ολοκαύτωμα δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στη Βρετανία δεν είχαν καταγραφεί περιστατικά φυσικής βίας με αντισημιτικό κίνητρο. Όμως η συζήτηση αρχίζει να αλλάζει.
«Βλέπουμε τους Βρετανούς Εβραίους να συζητάνε πως θέλουν να φύγουν κάποιοι το έχουν κάνει ήδη κιόλας. Όχι μόνο για τις ΗΠΑ ή τον Καναδά. Και η Αυστραλία είναι ένας επιθυμητός προορισμός» λέει ο Γκιδεόν Φάλτερ, επικεφαλής της Καμπάνιας κατά του Αντισημιτισμού.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια