Σε εξέλιξη είναι η πρώτη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία. Οι δύο ηγέτες έσφιξαν τα χέρια στη νήσο Ρούσκι, κοντά στο ανατολικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ.
Η ατζέντα
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος θα συζητήσει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ, με πολιτικούς αναλυτές να εξηγούν πως ο Κιμ αναζητά πλέον ανοιχτά υποστήριξη από άλλες ξένες δυνάμεις, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
Οι συζητήσεις του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, στα τέλη Φεβρουαρίου, έκλεισαν χωρίς ουσιαστική συμφωνία.
Ρώσοι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη την Τετάρτη, υπό τους ήχους μίας μπάντας πνευστών. Στη συνέχεια, ο Κιμ μπήκε σε μία από τις πολυτελείς λιμουζίνες του με αρκετούς σωματοφύλακες να τον ακολουθούν τρέχοντας, γύρω από το αυτοκίνητό του.
«Ήρθα στη Ρωσία κομίζοντας τα εγκάρδια συναισθήματα του λαού μου (...) ελπίζω η επίσκεψή μου να είναι επιτυχημένη και χρήσιμη», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σε Ρώσους δημοσιογράφους.
«Ελπίζω πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον αξιοσέβαστο πρόεδρο Πούτιν, θα είμαι σε θέση να κουβεντιάσω με "στέρεο τρόπο" τα θέματα που αφορούν την ομαλότητα της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».
Κατά τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι εξαμερείς συνομιλίες στη Βόρεια Κορέα, που για την ώρα έχουν παγώσει, είναι η μόνη διπλωματική «οδός» για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.
Οι διαβουλεύσεις αυτές είχαν ξεκινήσει το 2003 και συμμετείχαν η Βόρεια και η Νότια Κορέας, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. «Δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί διεθνείς μηχανισμοί για την ώρα», δήλωσε ο Πέσκοφ στου δημοσιογράφους την Τετάρτη.
«Αλλά, από την άλλη πλευρά, γίνονται προσπάθειες και από άλλες χώρες. Όλες οι προσπάθειες έχουν σημασία, στο βαθμό που όντως στοχεύουν στην αποπυρηνικοποίηση και στην επίλυση του προβλήματος ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα».
Επί ΕΣΣΔ, οι Ρώσοι είχαν παιξει καθοριστικό ρόλο στα εσωτερικά της Βόρειας Κορέας και στην ανάληψη της εξουσίας από τον παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Ιλ Σουνγκ που ήταν ο ιδρυτής της «Λαϊκής Δημοκρατίας». Το 2011, ο τότε Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε συναντηθεί με τον πατέρα του Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Η σύνοδος κορυφής δεν αναμένεται να οδηγήσει στην υπογραφή κάποιας συμφωνίας ούτε θα εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν για όσα θα συζητηθούν.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια