Σεισμός στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 78 νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Σεισμός στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 78 νεκροί - Εξακολουθούν να αναζητούνται δεκάδες άτομα Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Στους 78 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, ενώ εξακολουθούν να αναζητούνται δεκάδες άτομα.

Σχεδόν 72 ώρες μετά τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερείναι κρίσιμες οι στιγμές για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς οι υλικές ζημιές και οι καταστροφές δυσκολεύουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι αρχές στην Ισικάουα νωρίτερα σήμερα, έδωσαν στη δημοσιότητα κατάλογο, με τα ονόματα 51 ανθρώπων που παραμένουν αγνοούμενοι.

Σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών, οι αρχές προειδοποιούν ότι θα αυξηθεί. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αλλά (...) σας ζητώ να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σωθούν όσο περισσότερες ζωές είναι δυνατόν ως απόψε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου. Η βροχή δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες μέλη των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Παράλληλα η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο καθώς θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

Από τον σεισμό υπενθυμίζεται ότι τραυματίστηκαν περίπου 330 άνθρωποι και καταστράφηκαν κτήρια και δρόμοι. Στους μετασεισμούς που ακολούθησαν, «χτυπήθηκαν» πολλές περιοχές ενώ τσουνάμι έπληξε της ακτές, με κύματα ύψος ενός μέτρου, ρίχνοντας πλεούμενα σε προκυμαίες ή σε παραθαλάσσιους δρόμους. Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, τουλάχιστον ένας άνθρωπος παρασύρθηκε από το τσουνάμι κοντά στην περιοχή Σούζου και αναζητείται από την ιαπωνική ακτοφυλακή. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, το τσουνάμι δημιουργήθηκε προτού συμπληρωθεί ένα λεπτό αφότου έγινε ο κύριος σεισμός. Επομένως οι άνθρωποι που βρίσκονταν στη θάλασσα , δεν είχαν χρόνο για να απομακρυνθούν.

Σεισμός στην Ιαπωνία: Χιλιάδες νοικοκυριά ακόμα χωρίς φως και νερό

Εκτός από τη διάσωση των επιζώντων και την ανεύρεση των αγνοούμενων, οι συνθήκες δυσκολεύουν και τις παραδόσεις τροφίμων και άλλου υλικού στους σεισμοπαθείς.Ο στρατός μάλιστα επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ελικόπτερα, ώστε να καταφέρει να φθάσει στις περιοχές όπου η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη. Μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον 29.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και πάνω από 110.000 δεν έχουν νερό.

Σήμερα το πρωί στην πόλη Νανάο, οι αρχές προσπαθούσαν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και ενημέρωναν τους οδηγούς πως ένας από τους βασικούς οδικούς άξονες, που οδηγεί στο λιμάνι στην Ουατζίμα, βόρεια, θα χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα. Πρώτα δηλαδή θα έχουν πρόσβαση τα οχήματα των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται πάνω στον αποκαλούμενο «δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού», είναι ανάμεσα στις χώρες που καταγράφει πολλούς ισχυρούς σεισμούς. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα χτυπήθηκε το 2011 από τον φονικό σεισμό 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, καταστροφή που άφησε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους. Μάλιστα τα δύο αυτά φαινόμενα, προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο στην ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM
Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Διεθνή / Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2024, είχε μειώσει το ταμείο μετάβασης ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μαρκ Ρούτε, το οποίο στόχευε στην εξαγορά ρυπογόνων φαρμών και τη στήριξη βιώσιμων πρακτικών
LIFO NEWSROOM