Το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, ο οποίος υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να βυθίσει στο χάος ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη, αλλά και το θέμα των παντελώς ακατάλληλα χτισμένων κτηρίων στην τουρκική επικράτεια, αυξάνει τα επίπεδα φόβου και ανησυχίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο σεισμός και η προετοιμασία της Κωνσταντινούπολης για να αντέξει (το δυνατόν καλύτερα) είναι στην προεκλογική εκστρατεία του Μουράτ Κουρούμ, του εκλεκτού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.
Προσφάτως δύο Τούρκοι σεισμολόγοι προειδοποίησαν για το ότι η κοιλάδα των Αδάνων βρίσκεται σε δυσμενέστερη κατάσταση από ότι η Κωνσταντινούπολη και επέστησαν την προσοχή στην περιοχή, η οποία επίσης επλήγη από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, εν μέσω των φόβων για επικείμενο σεισμό, την εκτεταμένη σεισμική δραστηριότητα σε όλη την Τουρκία, αλλά και τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, υπάρχει ένα θέμα που άπτεται όλων αυτών.
Παρά τους φόβους για σεισμό μένουν ακόμα μέσα σε κατεστραμμένα κτήρια
Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν Τούρκοι, οι οποίοι περιμένουν ακόμα τα βοηθήματα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τα χιλιάδες σπίτια, τα οποία είχε εξαγγείλει ότι θα έχτιζε η κρατική TOKİ (πρόεδρος της ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Μουράτ Κουρούμ), λίγους μήνες μετά από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023.
Αν και έχουν περάσει 13 μήνες από τους σεισμούς η κατεδάφιση εκατοντάδων κτηρίων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Τα κατεστραμμένα κτήρια αποτελούν κίνδυνο στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά ακόμα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και περιμένουν να ενισχυθούν.
Κάτοικοι κάποιων σπιτιών αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να κατεδαφιστούν τα σπίτια τους και έκαναν αίτηση ενίσχυσης. Αυτή η ενίσχυση δεν ήρθε ποτέ. Ορισμένοι πολίτες που δεν έχουν πού αλλού να πάνε αυτή την περίοδο συνεχίζουν να μένουν στο κατεστραμμένο διαμέρισμα.
Ο Ουμίτ Γιουκσέλ μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων İhlas, και αποκάλυψε ότι δεν φοβάται να μένει σε μισο γκρεμισμένο κτήριο. «Είμαστε οι μόνοι που ζούμε σε 4 τετράγωνα και μια νοσοκόμα στο τετράγωνο Δ. Τα κτήρια σε κάποια τετράγωνα θα κατεδαφιστούν πλήρως. Ο δήμος δεν έδωσε την άδεια ακόμα, την περιμένουμε. Μόλις η άδεια έρθει και με δεδομένο ότι η ενίσχυση του κτηρίου θα γίνει, θα ζήσουμε με ηρεμία. Δεν έχουμε πού αλλού να πάμε. Μένουμε εδώ με την οικογένειά μας».
«Δεν φοβόμαστε και πολύ. Κάθομαι εδώ 6 μήνες», είπε ο Ουμίτ.
Ο Ραμαζάν Οζντεμίρ λέει ότι «αν και έχουν περάσει 13 μήνες από τον σεισμό, πολλά κτήρια περιμένουν να κατεδαφιστούν και να ενισχυθούν. Αυτός ο χώρος είναι επίσης πολύ επικίνδυνος. Επειδή δίπλα στο κτήριο που θα κατεδαφιστεί υπάρχει ένα νηπιαγωγείο και ένα τζαμί» και συμπληρώνει ότι ανησυχούν, αλλά κι αυτοί δεν έχουν που αλλού να πάνε. «Με κάθε μετασεισμό ανησυχούμε, όλο και περισσότερο».
Φόβος για σεισμό και τσιμέντο - αστείο στα κτήρια
Ο Ισμαΐλ Χακί Τσαγατάι, προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τσουκούροβα δήλωσε ότι κατά τις επιθεωρήσεις του στα κτήρια της περιοχής των Αδάνων, διαπίστωσε ότι η ποιότητα του σκυροδέματος ήταν χαμηλή.
«Όταν λαμβάνονται δείγματα από κτήρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιά ή όταν τα εξετάζετε μόνοι σας, βλέπετε ότι η ποιότητα του σκυροδέματος ορισμένων κτηρίων είναι αρκετά χαμηλή. Το σκυρόδεμα κυριολεκτικά θρυμματίζεται στα χέρια σου. Κανονικά, ένα καλοφτιαγμένο μπετόν δύσκολα μπορείς να το σπάσεις με βαριοπούλα. Επομένως, η ποιότητα του σκυροδέματος είναι πολύ κακή. Φυσικά, αφού οι κολώνες και οι δοκοί που στηρίζουν το Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα, το σκυρόδεμα είναι σημαντικό υλικό εδώ γιατί ανταποκρίνεται στη θλιπτική αντοχή», είπε.
«Υπάρχουν επίσης κτήρια που δεν υπέστησαν καμία ζημιά δίπλα στα κτήρια 13-14 ορόφων που κατέρρευσαν. Όταν εξετάσαμε τα κτήρια που κατέρρευσαν, είδαμε ότι η ποιότητα του σκυροδέματος δεν ήταν πολύ κατάλληλη και χαμηλής ποιότητας, και υπήρχαν ανακρίβειες και ελλείψεις στην κατασκευή του σιδήρου. Υπάρχει μια ενότητα για τα πολυώροφα κτήρια στους τρέχοντες κανονισμούς μας για τους σεισμούς, αλλά πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό πρότυπο για τα πρότυπα πολυώροφων κτιρίων. Και πάλι, πρέπει να δώσουμε προσοχή στην εποπτεία και τον έλεγχο σε όλα τα στάδια αυτού του θέματος. Εξετάζουμε τις τιμές αντοχής σκυροδέματος 28 ημερών των κτηρίων μας μετά τη φάση του έργου, αλλά κατασκευάζουμε τα κτήριά μας για 50 χρόνια. Επομένως, δεν αρκεί να αξιολογήσουμε την κατασκευή που θα μας εξυπηρετήσει για 50 χρόνια πραγματοποιώντας μια δοκιμή αντοχής σκυροδέματος μόνο μετά από έναν μήνα», είπε ο καθηγητής.