Σχέδιο χερσαίας επίθεσης στην Υεμένη: Συζητήσεις ΗΠΑ και Αράβων για εκδίωξη των Χούθι

Σχέδιο χερσαίας επίθεσης στην Υεμένη: Συζητήσεις ΗΠΑ και Άραβες συμμάχους για εκδίωξη των Χούθι Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης συζητούν με τις ΗΠΑ και αραβικά κράτη του Κόλπου για πιθανή χερσαία επίθεση με στόχο την εκδίωξη των Χούθι από τα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

Το σχέδιο για την Υεμένη εναντίον των Χούθι εξετάζεται ενώ συνεχίζεται για πάνω από έναν μήνα η εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων υπό τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκστρατεία στην Υεμένη αποσκοπεί στον τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων και κατά του Ισραήλ.

Αεροπορικές επιθέσεις και συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Υεμένη

Την Πέμπτη, κάτοικοι της Σανά ανέφεραν μεγάλες εκρήξεις, ενώ τα ΜΜΕ των Χούθι έκαναν λόγο για 14 πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις εντός και γύρω από την πόλη. Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν καθημερινές επιθέσεις από τις 15 Μαρτίου.

Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι έχουν εξοντωθεί ηγετικά στελέχη των Χούθι, καθώς και ότι έχουν καταστραφεί κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στην Υεμένη

Η χερσαία επιχείρηση δεν θα περιλαμβάνει άμεση εμπλοκή Αμερικανών στρατιωτών, αλλά θα στηρίζεται στην αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται ένα σενάριο πολύπλευρης επίθεσης, με στόχο την ανακατάληψη της Χονταϊντά, του στρατηγικού λιμανιού των Χούθι.

Ο Χάμεντ Γκάλεντ, σύμβουλος του Ταρίκ Σάλεχ (μέλος του προεδρικού συμβουλίου), δήλωσε:

«Η χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθούν οι επιτυχίες των αεροπορικών πληγμάτων»

Σύνδεση Χούθι με την Αλ-Σαμπάμπ και η αντίδραση Τραμπ

Νέα ανησυχία προκαλεί η συνεργασία των Χούθι με την αλ-Σαμπάμπ (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Σομαλία), σύμφωνα με τη Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM). Οι δύο οργανώσεις συνεργάζονται σε εκπαίδευση και λαθρεμπόριο όπλων.

Ο Τραμπ σχολίασε ότι οι Σομαλοί δεν πρέπει να επιτρέψουν στους Χούθι να παγιωθούν στην περιοχή.

Στρατηγικές συμμαχίες: Σάλεχ, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ

Ο Ταρίκ Σάλεχ, ανιψιός του πρώην προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, διοικεί 50.000 μαχητές με στήριξη από τα ΗΑΕ, με έδρα τη Μόχα, νότια της Χονταϊντά. Οι δυνάμεις του έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την παρεμπόδιση ιρανικών φορτίων όπλων προς τους Χούθι.

Παρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ φαίνεται να βλέπουν στη στάση του Τραμπ μια ευκαιρία αντιστροφής του συσχετισμού δυνάμεων στην Υεμένη.

Οι Αντιστάσεις των Χούθι και η διεθνής διάσταση

Ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι, παρέμεινε προκλητικός, δηλώνοντας:

«Επιλέξαμε να σταθούμε σαν λιοντάρια απέναντι στους εχθρούς μας»

Ο πόλεμος παραμένει άκρως περίπλοκος, με τις ΗΠΑ να διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και την επιρροή του σε οργανώσεις όπως οι Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι - όλες με υποστήριξη από την Τεχεράνη.

Η χερσαία επιχείρηση κατά των Χούθι θα σηματοδοτούσε σημαντική κλιμάκωση της σύρραξης στην Υεμένη, αλλά και νέο μέτωπο στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ιράν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM