Πλάνα για την εισαγωγή κατώτατου μισθού σε όλη την ΕΕ κάνει η Κομισιόν, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από τις σκανδιναβικές χώρες.
Η σχετική συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε ο Νίκολας Σμιτ, Επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες χώρες κερδίζουν λιγότερα από ότι άλλοι, παρότι κάνουν παρόμοια δουλειά. Οι σκανδιναβικές χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι το πλάνο αυτό για τον κατώτατο μισθό, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να υπονομεύσει τα συστήματά τους για συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Είχα πολλές συζητήσεις με σουηδικά και δανέζικα εργατικά σωματεία, εργαζόμενους όπως και τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Οπότε σε ένα μελλοντικό νομικό κείμενο θα υπάρχουν διατάξεις που θα κάνουν ξεκάθαρο ότι το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως λειτουργεί στη Σουηδία, τη Δανία και ίσως σε κάποιες άλλες χώρες, θα προστατευθεί απόλυτα», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Σμιτ, σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρχει καμία υποχρέωση να εισαχθεί νομικά ή θεσμικά κατώτατος μισθός».
Ο υπουργός Εργασίας της Δανίας, Πέτερ Χούμελγκααρντ Τόμσεν, με ανάρτησή του στο Twitter, αναγνώρισε τη μεγάλη ανάγκη για κοινωνική σύγκλιση στην Ευρώπη, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να υπονομευθούν τα μοντέλα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τι απαντά η Κομισιόν στις ανησυχίες
Στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν υπάρχει κατώτατος μισθός. Αντίθετα, οι μισθοί αποτελούν αντικείμενο απευθείας διαπραγμάτευσης μεταξύ σωματείων και εργαζομένων και γενικά είναι υψηλότεροι από ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Σμιτ επεσήμανε ότι αντί να επικεντρωθεί το ζήτημα στις σκανδιναβικές χώρες, η ιδέα για νομικό πλαίσιο για κατώτατο μισθό στην πραγματικότητα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ που ήδη έχουν κατώτατο μισθό αλλά αυτός είναι πολύ χαμηλός, αν και δεν διευκρίνισε σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται. «Κάποιες χώρες έχουν κατώτατο μισθό που θεωρούμε ότι δεν εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Στο επόμενο στάδιο της συζήτησης για τον κατώτατο μισθό, η Κομισιόν θα συμβουλευτεί τους κοινωνικούς εταίρους σε χώρες της ΕΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται η ανάληψη δράσης και να αποφασιστούν οι νομικές προτάσεις με βάση αυτά τα στοιχεία.
Με πληροφορίες από το Politico