Σε καραντίνα μπαίνουν για 14 ημέρες 20.000 ξένοι εργάτες στη Σιγκαπούρη, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού.
Δύο συγκροτήματα στα οποία μένουν ξένοι εργάτες έχουν εκκενωθεί. Πρόκειται για μία εστία με 13.000 ανθρώπους και 63 κρούσματα και άλλη μία με 6.800 άτομα και 28 κρούσματα του κορωνοϊού. Πρόκειται για χώρους στους οποίους μένουν κατά κύριο λόγο άνδρες από τη νότια Ασία, που εργάζονται στην οικοδομή.
Οι εργάτες θα πληρώνονται και θα λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα, μάσκες, αντισηπτικά και θερμόμετρα. Δεν θα πρέπει να συναναστρέφονται άτομα που δεν ζουν στο ίδιο δωμάτιό ή στον ίδιο όροφο. Πολλοί από τους εργάτες όμως διαμαρτύρονται για την υπερπληρότητα των εστιών και τις βρώμικες συνθήκες.
Στη Σιγκαπούρη υπάρχουν περίπου 40 τέτοια συγκροτήματα στα οποία μένουν ξένοι εργάτες. Πρόκειται για ιδιωτικές δομές, οι οποίες όμως πρέπει να έχουν άδεια αν φιλοξενούν πάνω από 1.000 ανθρώπους. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν ανά δωμάτιο διαφέρει σε κάθε εστία. Όμως, το 2015 το BBC είχε επισκεφθεί συγκρότημα στο οποίο ζούσαν 12 άνθρωποι ανά δωμάτιο.
Τρίτο πακέτο στήριξης στη Σιγκαπούρη
Στη Σιγκαπούρη έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.300 κρούσματα κορωνοϊού και έχουν καταγραφεί 6 θάνατοι. Αρχικά, τα περισσότερα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», αλλά αυξάνεται η τοπική μετάδοση.
Χαρακτηριστικό αυτού είναι πως την Κυριακή ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 120 κρούσματα σε 24 ώρες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση έως τώρα. Στο μεταξύ, από την Τρίτη κλείνουν σχολεία και επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητες και η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε το τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας, μέσα σε δύο μήνες, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη. Το νέο πακέτο στήριξης είναι ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας στα 41,7 δισεκατομμύρια το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για τον περιορισμό του αντίκτυπου. Το ποσό αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης.
Μεταξύ άλλων, το νέο πακέτο προβλέπει ότι κάθε ενήλικας πολίτης θα λάβει οικονομική στήριξη 417 δολαρίων, ενώ θα αυξηθεί η επιδότηση των επιχειρήσεων για τον Απρίλιο. Με αυτές τις παροχές, το ετήσιο έλλειμμα θα ανέλθει στα 30,8 δισεκατομμύρια, ή σε ποσοστό 8,9% του ΑΕΠ.
Με πληροφορίες από BBC, Bloomberg