Ο άνθρωπος που έκοψε το κομμάτι πάγου, μέσα στο οποίο βρισκόταν μία νεκρή αλεπού, από ένα παγωμένο ποτάμι στη Γερμανία, απαντά στους επικριτές του τονίζοντας ότι προέβαλε το ζώο ως μία προειδοποίηση για τη δύναμη της φύσης.
Η εντυπωσιακή φωτογραφία, που δείχνει τη νεκρή αλεπού εγκιβωτισμένη σε ένα μπλοκ πάγου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου την περασμένη εβδομάδα. Το ζώο φέρεται να περπατούσε πάνω στον λεπτό πάγο που είχε σχηματιστεί στον Δούναβη, όταν κάποιο κομμάτι υποχώρησε και η αλεπού πνίγηκε.
Ο Jäger Franz Stehle, ο οποίος διευθύνει έναν ξενώνα λίγα μόλις μέτρα από την όχθη του ποταμού, εντόπισε για πρώτη φορά την αλεπού τον Δεκέμβριο. Επέστρεψε λίγες μέρες αργότερα με ένα αλυσοπρίονο και με τη βοήθεια του γιου του, κατάφερε να αφαιρέσει το κομμάτι πάγου, μέσα στο οποίο βρισκόταν το ζώο.
«Είδα την πλάτη της αλεπούς να λαμπυρίζει από τον πάγο», δήλωσε ο 61χρονος στη γερμανική εφημερίδα Bild, προσθέτοντας ότι αφαίρεσε το μπλοκ πάγου στις αρχές του Ιανουαρίου. Ανέφερε ακόμα πως η αλεπού δεν ήταν τελείως καλυμμένη με πάγο, τα πόδια της βρίσκονταν εκτός. «Τη βάλαμε σε μια λεκάνη με νερό, έτσι ώστε να καλυφθεί τελείως με πάγο», δηλώνει.
Κάποιοι έγραψαν στα social media ότι το απίστευτο γλυπτό από πάγο είναι ψεύτικο. «Δηλαδή, το ζώο έπεσε μέσα όταν έσπασε το λεπτό στρώμα πάγου και τέσσερις ημέρες αργότερα αποκόπηκε από πάγο με πάχος πάνω από μισό μέτρο», τόνισε ένας χρήστης. «Κάτι δεν πάει καλά. Όχι, είναι ψεύτικο» πρόσθεσε. «Δεν αφαιρέθηκε από παγωμένο ποτάμι», είπε ένας άλλος χρήστης. «Ο Damien Hirst βρίσκεται πίσω από αυτό», σχολίασε ένας τρίτος.
Ωστόσο, ο Stehle επέμεινε ότι το ζώο πέθανε από φυσικά αίτια μετά από πτώση στο ποτάμι. «Όταν ο πάγος λιώσει, θα πρέπει να δώσουμε την αλεπού σε έναν οργανισμό για τη διαχείριση του νεκρών ζώων», είπε.
Τέλος, ο 61χρονος υπερασπίστηκε το γεγονός ότι εκθέτει το γλυπτό έξω από το σπίτι του, λέγοντας ότι αποτελεί μια προειδοποίηση να είναι ο κόσμος προσεκτικός με τον πάγο. «Ήθελα να το βάλω στην όχθη, ως μνημείο, έτσι ώστε κανείς να μην τολμά να πάει πάνω στον πάγο. Ο κόσμος πρέπει να έχει σεβασμό για τη φύση», προσθέτει.
H φωτογραφία προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και έγινε αφορμή για το χάσταγκ #BestCarcass στο Twitter στο οποίος πολλοί χρήστες δημοσίευσαν φωτογραφίες με αντίστοιχα περιστατικά. Κάποιοι έσπευσαν μάλιστα να υπενθυμίσουν πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ζώα πέθαναν και βρέθηκαν εγκιβωτισμένα στον πάγο.
My #BestCarcass is a sad made-by-hundreds carcass... #frogs pic.twitter.com/hLI5I1GCmF
— Emanuele Biggi (@EmanueleBiggi) January 10, 2017