Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ: Ομοφωνία για Άμυνα, συμφωνία 26 χωρών για Ουκρανία – Το «βέτο» της Ουγγαρίας

Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ: Ομοφωνία για Άμυνα, συμφωνία 26 χωρών για Ουκρανία – Το «βέτο» της Ουγγαρίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και στην ενίσχυση της ασφάλειας, ενώ 26 από τα 27 κράτη-μέλη επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουγγαρία, υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν, άσκησε βέτο στην ομόφωνη δήλωση, διαχωρίζοντας τη θέση της από την υπόλοιπη Ε.Ε.

Η Ουγγαρία αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα που αφορούν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να εγκριθεί από τις 26 χώρες. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν διατηρεί αποστάσεις από τη συλλογική γραμμή της Ε.Ε. ως προς τη στήριξη του Κιέβου, εγείροντας ερωτήματα για την ενότητα της Ένωσης σε αυτό το ζήτημα.

Μετά την έγκριση του κειμένου για την άμυνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετακινήθηκαν στο δείπνο εργασίας, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για ζητήματα ασφάλειας και πιθανές εγγυήσεις προς την Ουκρανία.

Δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Η Σύνοδος Κορυφής συνοδεύτηκε από νέες δεσμεύσεις κρατών για την ενίσχυση της αμυντικής τους ικανότητας:

  • Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το 2026 η χώρα θα παραδώσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.
  • Κροατία: Προβλέπει 2% του προϋπολογισμού για την άμυνα και επιπλέον 30% για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.
  • Σλοβενία – Νορβηγία: Δεσμεύτηκαν για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.
  • Λιθουανία: Ο πρόεδρός της πρότεινε το 2030 ως έτος ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
  • Σουηδία: Η χώρα θα αποστείλει οκτώ μαχητικά Gripen για να συνδράμει την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Υπέγραψε συμβόλαια 30 εκατ. λιρών για επιθετικά drones που θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, περίπου 20 χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν σε μια "συμμαχία των προθύμων" για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν επίσης την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να ξεκινήσει διάλογος για την επέκταση της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ιδέα έγινε δεκτή με επιφυλάξεις, καθώς αρκετές χώρες παραμένουν προσκολλημένες στην αμερικανική πυρηνική ομπρέλα.

Ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, εμφανίστηκαν θετικές, θεωρώντας την πυρηνική ομπρέλα κρίσιμη αποτροπή έναντι της Ρωσίας. Αντίθετα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός Πέτρ Φιάλα χαρακτήρισε τη συζήτηση πρόωρη.

Η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης είναι πλέον βασική προτεραιότητα, ιδιαίτερα εν μέσω των πιέσεων των ΗΠΑ για ανακατανομή των αμυντικών βαρών. Παρά τη διαφωνία της Ουγγαρίας, η πλειοψηφία των χωρών φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυξημένες αμυντικές δαπάνες και ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούν κρίσιμο σταθμό για τη στρατηγική ασφάλειας της Ευρώπης, ενόψει μιας περιόδου γεωπολιτικής αβεβαιότητας.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δομινικανή Δημοκρατία: «Παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια» - Τουλάχιστον 113 οι νεκροί

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: «Παραμένουν θαμμένοι στα συντρίμμια» - Τουλάχιστον 113 οι νεκροί στο κέντρο

Συγγενείς και φίλοι των θαμώνων που αγνοούνται, παρέμειναν όλο το βράδυ έξω από το κέντρο με την ελπίδα να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους που βρίσκονταν παρόντες όταν κατέρρευσε η οροφή στο Jet Set
LIFO NEWSROOM
Ράσελ Μπραντ: Θα παραθέσει ομιλία σε κολέγιο μετά τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ράσελ Μπραντ: Θα παραθέσει ομιλία σε κολέγιο μετά τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση

Ο ηθοποιός ανακοινώθηκε πως θα μιλήσει για την κουλτούρα του «cancel», για την ελευθερία του λόγου και τη λογοκρισία, μόλις οκτώ ημέρες μετά τις κατηγορίες εναντίον του
LIFO NEWSROOM