Skynews: Επικίνδυνος ερασιτεχνισμός το «πολεμικό» γκρουπ chat των ΗΠΑ - Αποκαλυπτική η στάση απέναντι στην Ευρώπη

Skynews: Επικίνδυνος ερασιτεχνισμός το «πολεμικό» γκρουπ chat των ΗΠΑ - Αποκαλυπτική η στάση απέναντι στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty
0

Τεράστια ερωτήματα για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και τον επαγγελματισμό των ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ προκαλεί η αποκάλυψη ότι υπήρξε διαρροή απόρρητων πολεμικών σχεδίων για την Υεμένη μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Όπως αποκαλύπτει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, προστέθηκε κατά λάθος σε ομαδική συνομιλία στην κρυπτογραφημένη πλατφόρμα Signal, στην οποία συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλς.

Σύμφωνα με τον Γκόλντμπεργκ, στη συνομιλία γινόταν λεπτομερής αναφορά στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ για επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αληθινό... και μετά άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επιβεβαίωση της ακούσιας συμμετοχής του δημοσιογράφου ήρθε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μπράιαν Χιουζ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «αυθεντική αλυσίδα μηνυμάτων» και πως διερευνάται πώς έγινε η προσθήκη του «λανθασμένου αριθμού».

Νομικοί κύκλοι στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι η διακίνηση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε μη ασφαλείς πλατφόρμες ενδέχεται να παραβιάζει τη νομοθεσία περί κατασκοπείας. Το περιστατικό έχει προκαλέσει αμηχανία στον Λευκό Οίκο, ενώ ταυτόχρονα αναβιώνει τις επικρίσεις για την τοποθέτηση ατόμων χωρίς επαρκή εμπειρία σε νευραλγικές θέσεις, με βασικό παράδειγμα τον Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστή του Fox News.

Η γκάφα με τη συνομιλία στο Signal, στην οποία συμμετείχε και ο έμπειρος στρατιωτικός Μάικ Γουόλς, γεννά ανησυχίες για τον τρόπο διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων εθνικής ασφάλειας από την τρέχουσα κυβέρνηση. Τo SkyNews, σχολιάζοντας το πρωτοφανές περιστατικό σημειώνει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τις συνέπειες των αστοχιών της κυβέρνησής του.

Το βρετανικό ΜΜΕ υπενθυμίζει πόσο συχνά ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε να φυλακιστεί η Χίλαρι Κλίντον επειδή χρησιμοποιούσε ιδιωτικό διακομιστή για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται ανάλογα εκτεθειμένος σύμφωνα με αναλυτές.

Το περιστατικό φαίνεται να επικυρώνει τους φόβους των επικριτών που προειδοποιούσαν ότι ο Τραμπ έβαλε στις πιο υψηλόβαθμες θέσεις αξιωματούχους που δεν διέθεταν εμπειρία αλλά αντίθετα επιλέχθηκαν για λόγω εικόνας και επίδρασης στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένου του Χέγκσεθ, πρώην παρουσιαστή του Fox News. Η ακούσια κίνηση του Γουόλς, ενός έμπειρου και παρασημοφορημένου στρατιώτη, να προσθέσει τον Γκόλντμπεργκ στη συνομιλία του Signal είναι ιδιαίτερα απορίας άξια.

Το CNN τονίζει πως ο άνετος και φλύαρος τόνος της συνομιλίας αποκαλύπτει ότι τέτοιοι διάλογοι μπορεί να είναι συχνό φαινόμενο. Η συγκεκριμένη περίπτωση απλώς αποκαλύφθηκε επειδή ένας δημοσιογράφος βρέθηκε, κατά λάθος, στο επίκεντρο της κουβέντας.

Αναπόφευκτα, τίθεται το ερώτημα: πόσες ακόμη εξαιρετικά ευαίσθητες συζητήσεις εθνικής ασφάλειας έχουν γίνει εκτός των προβλεπόμενων διαβαθμισμένων καναλιών; Και τι σημαίνει αυτό για το κύρος και τη συνοχή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής;


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η CIA αποκαλύπτει αρχείο της KGB: Εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες

Διεθνή / Όταν οι εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες - Το αποχαρακτηρισμένο αρχείο της CIA που έγινε viral

Μια έκθεση της CIA αποκαλύπτει την ιστορία σοβιετικών στρατιωτών που φέρεται να μετατράπηκαν σε πέτρα μετά από συνάντηση με εξωγήινο αντικείμενο, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις και σκεπτικισμό
LIFO NEWSROOM
«Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

LiFO politics / «Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

Ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και για τις δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι θάνατοι αμάχων στο Σούμι μπορεί να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές
LIFO NEWSROOM
«Σκότωσε τους γονείς του για να σκοτώσει τον Τραμπ»: Το σχέδιο ενός 17χρονου για να «ρίξει» την Αμερικανική κυβέρνηση

Διεθνή / «Σκότωσε τους γονείς του για να δολοφονήσει τον Τραμπ»: 17χρονος ήθελε να «ρίξει» την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Το FBI δήλωσε ότι ο έφηβος ήταν σε επαφή με άτομα που μιλούσαν ρωσικά και είχε ως στόχο «να προκαλέσει κυβερνητική κατάρρευση εξοντώνοντας τον πρόεδρο»
LIFO NEWSROOM